Marie Claire Olvasói Klub – Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja

2021. október 08.
Kéthetente Juhász Anna mesél nektek épp aktuális olvasmányáról, legyen az regény, novellás- vagy verseskötet: ezúttal Rubin Eszter új regényéről, amely a sokatmondó Minek szenved, aki nem bírja címet kapta.

Rubin Eszter évtizedek, még inkább évszázadok irodalmi hangján szólal meg, és tár elénk emberi sorsokat, válaszutakat, vágyakat és traumákat. Írásai olyan erőt adnak és olyan vigaszt nyújtanak, amelyre a 21. század emberének mindennél nagyobb szüksége van. Történetei megjáratják az emberrel a poklot, de végül aztán ráébredünk, hogy milyen jó is élni. Szövegei tele vannak szeretettel, érzékenységgel és figyelemmel – mindazzal, amilyen ő maga. Könnyedén beszél súlyos témákról, különleges történetszövésének köszönhetően pedig a könyvei letehetetlenek.

rubin-eszter-olvasoi-klub

Először a 2019-ben megjelent Árnyékkert című családregény kapcsán találkoztunk, amelyben egy bántalmazó házasságról is ír. A Minek szenved, aki nem bírja menekülés és otthonra lelés, a gyermekkori megválaszolatlan kérdések, a szorongás és szemlélődés, a cselekvés és az egyedüllét könyve – mindez a vírus árnyékában, amely mindannyiunk életén nyomot hagyott.

Találkozás saját magunkkal

Rubin Eszter a lélek megfigyelésének és ábrázolásának művésze, ebben a könyvében Pető Hanga viszontagságos életén keresztül találkozhatunk saját magunkkal és kérdéseinkkel. Hanga élete végre révbe érni látszik; a kamaszkor nehézségei, családi életének és párkapcsolatainak kudarcai után nyugalomban, anyagi és érzelmi biztonságban élhetné mindennapjait, ám egy utazás során váratlanul visszatér rettegett betegsége, és vele együtt az élet minden területére kiterjedő, fojtogató szorongás. Hogyan tovább? Miért éppen most? Mi lehet a megoldás? Mit és hogyan kell még feldolgoznia a főszereplőnek, ha látszólag már az élete minden területén magára talált, és kiteljesedett? De valóban így van ez? Ismerősek ezek az érzések, a szorongás és a bizonytalanság, a múlt feldolgozásának feladata? Hanga valójában az egész életét egyfajta izolációban töltötte. Az apátlanság, a magányos gyerekkor és a generációkon át cipelt holokauszttrauma mindig is körüllengte. Hanga az élet elől menekül a betegségébe, a lelki defektusok menedékébe, és végül a karanténba, ahol igazoltan el lehet rejtőzni a világ elől. Hova vezet mindez, és hogy lehet felszabadulni? Ismét a szabadságnál tartunk, amely központi fogalom a könyvajánlóimban. A kötet emberi kapcsolatokat, az emberi lélek sokszínűségét mutatja be, és azt is, hogy az elfogadás útját magunknak, magunkban kell megtalálnunk. Ehhez az úthoz pedig elengedhetetlen az irodalom, egy olyan könyv, mint Rubin Eszter könyve.

Olvass tovább!