A fiatal hős, akit alig ismerünk: előadás Szenes Hannáról, aki életeket mentett a világháború idején

2022. augusztus 13.
Mindössze 23 évesen végezték ki Szenes Hannát Budapesten. A háború alatt elhagyta Magyarországot, hogy Palesztinában kétkezi munkával új országot építsen, majd brit ejtőernyősként tért vissza Magyarországra, hogy akadályozza sorstársai deportálását. Élete most egy különleges előadásban elevenedik meg.

1944. november 7-én végezték ki a 23 éves Szenes Hannát Budapesten. Történetét világszerte ismerik, itthon mégis alig hallottunk róla. Ki volt ő? Kém, költő vagy nemzeti hős? Versei, naplója és a róla szóló visszaemlékezések mögött egy olyan lányt fedezhetünk fel, aki oly korban élt, amikor a háború ok volt az emberi méltóság eltiprására, akinek volt bátorsága elhagyni a hazáját, és Palesztinában kétkezi munkával új országot építeni.

biro-eszter-fiatal-hos-eloadas-szenes-hanna-vilaghaboru

Szenes Hanna brit ejtőernyősként tért vissza Magyarországra, hogy akadályozza sorstársai deportálását. Története a veszteségek és bátorság el nem mesélt múltja, velünk élő jelene. Hiszen csak az hal meg, akit elfelejtenek.

biro-eszter-fiatal-hos-eloadas-szenes-hanna-vilaghaboru

A hős fiatal lány naplója, versei, édesanyja és barátai visszaemlékezései alapján mutatják be augusztus 17-én a HANNA: Szabadesés több szólamban készült előadást, amely 2 éves előkészítés után a Füge Produkció, a Szentendrei Teátrum és a Miss Biro Publishing együttműködésében valósul meg.

A darabot Tóth Réka Ágnes és Widder Kristóf állították össze – Kristófot a színpadon is láthatjuk a Hannát alakító Bíró Eszter társaságában. Az előadás zenéjét Födő Sándor szerezte, a látványról pedig Pető Kata gondoskodik.

Olvass tovább!


Kapcsolódó