Álló tapsvihar fogadta Amerikában és a Baltikumban a Szegedi Kortárs Balett társulatát

2022. december 04.
Komoly sikert aratott turnéi során a szegedi társulat. Pataki András igazgató úgy fogalmazott, hogy az együttes „önképének” fontos része az állandó külföldi jelenlét.

A belgiumi Cirque Royal 3500 fős nézőterét három este is megtöltötte a Szegedi Kortárs Balett kedvéért a közönség. Az együttes Juronics Tamás két munkáját a Carmina Buranát és a Tavaszi áldozatot, valamint Enrico Morelli művét, a Menyegzőt adta elő az áprilisi turné során. A siker, a nézői és kritikusi reakciók eredményeként még a hazautazás előtt megállapodás született arról, hogy a frankofón területeken, valamint Finnországban a Didier Durieux vezette Ballets.be képviseli az együttest. Az együttműködés eredményeként jövő októberben Finnországban, Helsinkiben lép fel a társulat, év végén pedig több belga várost érintő turnéra indulnak.

tapsvihar-amerika-baltikum-szegedi-kortars-balett

Pataki András elmondta, a következő évadot is külföldi vendégszerepléssel kezdik, augusztusban Spanyolországban, Murciában és Mallorcán mutatják be a Carmina Buranát. Az igazgató úgy látja, hogy a közelmúlt vendégszerepléseinek köszönhetően a következő évad külföldi fellépéseinek sora még bővülni fog. Októberben Lettországban és Litvániában léptek föl, és a nézői fogadtatás alapján a Baltikum várhatóan állandó turnécélpontja lesz az együttesnek.

tapsvihar-amerika-baltikum-szegedi-kortars-balett

November elején a Liszt Intézet meghívására New Yorkban, egy tánctörténeti helyszínen, az Ailey Citigroup Theaterben mutatkozhatott be a Carmina Buranával a társulat. Ez volt a Szegedi Kortárs Balett első Egyesült Államokbeli vendégszereplése, a siker itt sem maradt el: állva tapsoltak a táncművészeknek.

Olvass tovább!