Családon belüli erőszakról készített előadást Botos Éva

2022. november 05.
Az előadás főszerepeit Andrusko Marcella és Ivanics Tamás alakítják.

Egy játszóház látszólag harmonikus környezetében találkoznak gyerekek és felnőttek. Azonban sokszor nem is sejtjük, hogy a körülöttünk lévő idegenek, milyen fájdalmakat, titkokat hordoznak magukban. Elég két marakodó gyermek, egy félresiklott pillantás vagy egy folt egy szimpatikus idegen csuklóján és máris beindul a képzeletünk. Ebből az alapötletből indul ki Botos Éva legújabb rendezése, a Átrium és a Terminál Workhouse Játszóház című előadása, amit a nézők a Mentőcsónak Egység játszóhelyén, a Jurányi Inkubátorház 123-as laborjában láthatnak. A komoly működési nehézségekkel küszködő Átrium nehéz helyzete ellenére is fontosnak tartja, hogy aktuális, tabudöntőgető darabokkal várja a közönséget. Az Andrusko Marcella és Ivanics Tamás szereplésével készülő Játszóház olyan súlyos témákkal foglalkozik, mint a családon belüli erőszak vagy a káros prekoncepciók.

csaladon-beluli-eroszak-eloadas-botos-eva

„Mindannyian hoztuk a saját történeteinket a próbákra. Hallottuk, akár tapasztaltuk is azokat a mondatokat, helyzeteket, amiket a nézők az előadásunkban láthatnak! Mostanában egyre többet foglalkoznak a családon belüli erőszak és a téves prekoncepciók témájával, de sajnos nem eleget, a koronavírus-járvány óta azonban szerintem még fontosabb lett, hogy ezekről még többet és többet beszéljünk. Érzékenyítő előadásnak hívom a Játszóházat, mert ahogy az alcímben is benne van, ez nem játék, egy részben. Nagyon nehéz megfogalmazni, hol kezdődik az erőszak, de igyekszünk rá valamifajta választ adni. Tágan értelmezhetők a határok, ezért is nehéz definiálni. Leginkább azt mondanám, az erőszak az, ha az embernek a szabad döntési jogát elveszik. Ez igaz a gyerekekre is! Annyit elárulhatok, hogy az előadás elején pont egy csetepaté közepén találjuk magunkat a főhősök gyermekei között. Izgalmas kiindulási pontnak gondoltuk, hiszen azzal nem árulok el nagy titkot, hogy Marcella és Tomi a két felnőtt főszerep mellett a történet szerinti saját gyerekeiket is életre keltik a darabban” – mondta Éva.

csaladon-beluli-eroszak-eloadas-botos-eva

A női főszerepet alakító Andrusko Marcella számos személyes történetét is beépítette az előadásba. „Nagyon izgalmas ez a szerep, Éva szokta mondani, hogy bizonyos szempontból olyan vagyok, mint az anyuka, akit többek között játszom. Igazi logisztika az életem: ovi, próba, különóra, aztán munka, nincs megállás. Ez szinte minden anyára igaz, minden szerénység nélkül kimondhatjuk, hogy néha szuperhősöknek kell lennünk, hogy kilogisztikázzunk egy napot. Sokat improvizáltunk Tomival, akivel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen voltunk osztálytársak és azóta nagyon jó barátok vagyunk. Sok személyes történetet, mondatot építettünk be a Játszóházba. A főszereplő kislány babáját a kislányom ötlete alapján neveztük el. Négy éves, és elnevezte az egyik, a darabban használt babájához hasonló játékát egy a keresztény kultúrkör legmeghatározóbb figurájáról. Ez úgy történt, hogy karácsonykor elmeséltük neki Krisztus születésének történetét, sőt el is játszottuk neki a játékaival. Hónapokkal később egyszer elővette a figurát és ugyanúgy hívta, ahogy karácsonykor elnevezte. Amikor meséltem Évának és Tominak a sztorit, annyira megihletett minket, hogy a történet egyik fő szálát erre fűztük fel” – mesélte a színésznő.

csaladon-beluli-eroszak-eloadas-botos-eva

Ivanics Tamás azt is elárult, hogy egy korábbi ötletükből született a Játszóház. „ Emlékszem, Marcellával kerestünk egy olyan két szereplős darabot, amiben a családról, a család fontosságáról, illetve a családon belüli problémákról, akár a korábban említett családon belüli erőszakról is tudunk úgy beszélni, hogy közben aktualizáljuk a darabot a mai magyarországi viszonyokhoz. Rátaláltunk Michał Walczak Homokozó című darabjára, amiben van egy kisfiú meg egy kislány, akik játszanak egy játszótéren a homokozóban. Marcellával nagyon izgalmas felvetésnek gondoltuk, hogy a gyerekek játékán keresztül kiderül az, hogy ők milyen családban élnek, a családon belül milyen problémák vannak, de akkor már az egészet ki lehet vetíteni a társadalomra. Végül azonban rájöttünk, hogy a saját történetek mindig izgalmasabbak, ezért csak az alapötletet tartottuk meg. Az improvizációk alatt rengetegszer gondoltam vissza akár a saját gyerekkoromra, akár a körülöttem élő családok mindennapjaira. Azt elárulhatom, hogy van benne saját sztorink, vagy egy olyan történet, ami hatott ránk. A hatást fontos kiemelni, mert sajnos látjuk és halljuk, hogy mennyire nem beszélnek a családon belüli bántalmazásról, miközben egyre több gyereknek, nőnek és férfinak van szüksége segítségre, legyen szó verbális vagy fizikai erőszakról. Fontos viszont, hogy az előadás nem csak erre, hanem a sokszor ártalmas előfeltételezésekre is reflektál. Talán arra is egy jó tanmese a Játszóház, hogy a gyerekek sokkal tisztábban, játszmák nélkül tudják kifejezni magukat, ellentétben a felnőttekkel, akik már maszkok mögé bújtatják a valódi énjüket. Ezért is mondom azt, hogy mindenkinek ajánlom az előadást, aki számára nehézséget okoz megnyílni másik előtt és beszélni a problémáiról” – vélekedett a színész.

Az előadásokat november 7-én, november 18-án és december 5-én tekinthetjük meg.

Olvass tovább!

napi üzi