Elon Musk fiktív úti filmjének soundtrackje is lehetne a GLORIA új klipje

2022. december 08.
Itt egy újabb dal GLORIA, azaz Dányi Krisztina hamarosan megjelenő lemezéről. A dalhoz Mazzag Izabella és Kiszler Dániel készített erős vizuális nyelvet használó klipet. A közös anyag egyik különlegessége, hogy GLORIA egyáltalán nem volt jelen a forgatáson, Iza pedig nemcsak a rendezői pozíciót vállalta magára, hanem ő a videó főszereplője is.

Mediterrán életérzés, megnyugtató látványt nyújtó hegycsúcsok, nyaraló tinik, kemény és kevésbé kemény helyi arcok: mindet el tudjuk képzelni egy külföldi utazás emlékképeiként. Ebben a kisfilmben viszont minden egy kicsit más, mint a fejünkben: az idilli és a nagyon is valódi keveréke. Ez a felemás érzet pedig nem véletlen.

elon-musk-gloria-uj-klip

„Az úti film koncepciója már a dal első meghallgatásakor eszembe jutott – meséli Mazzag Izabella rendező, aki a klip főszereplője is. – Egy hangulatában hidegebb, gépiesebb tónusú, motívumaiban strukturáltabb felépítésű videót képzeltünk el. Viszont amikor Kiszler Dani operatőrrel elkezdtük bevenni Olaszországot, és sorra gyűjtöttük az élményeket, rájöttünk, hogy csak fejben működött az eredeti koncepció: ha beépítjük az utazásunk során megélt hangulatokat, sokkal jobban meg tudjuk fogni a dal mondanivalóját.” 

Bár Iza eddig eltérő stílusú előadóknak rendezett szakmai díjakkal is elismert klipeket (Esti Kornél, Krúbi, Kapitány Máté, Lil Frakk, Ress, 6363, Anima Sound System), közte és Dányi Krisztina között hamar szoros kapcsolat alakult ki. Ezt mutatja az is, hogy Krisztina egyáltalán nem aggódott amiatt, hogy nem volt jelen a forgatáson, és a teljes folyamat során csak online kommunikáltak.

„Vannak dolgok, amiket mindketten szeretünk Izával – meséli Krisztina. – Például a How To with John Wilson című sorozat és a természetfilm mint műfaj. Nekem nagyon tetszik az a vicces nyilvánvalóság és irónia, amelyet a képeslapokat imitáló kimerevített képek sugároznak magukból, de közben az egész film szép és romantikus.” 

Az úti film műfaj valóban adta magát, a CTR ugyanis szó szerint egy utazásról szól. GLORIA elmondása szerint egy techno-optimista himnusz, amely kicsit önmaga paródiája is. A refrén például konkrétan egy Elon Musk-interjú idézete („We look for driveable space” / „A vezethető tereket keressük”), a szöveg szerint pedig a dal főszereplője egy önvezető autónak ad instrukciókat. Ezek az instrukciók azonban nem úti célok, hanem olyan dolgok, amelyekre a legtöbb ember vágyik: a jobbá válás lehetősége, az igazság felkutatása vagy a teljes újrakezdés opciója.

elon-musk-gloria-uj-klip

A CTR a hetedik dal, amelyet meghallgathatunk GLORIA hamarosan megjelenő bemutatkozó albumáról: az áprilisban megjelent LVS-re és az augusztusi WRD-re három-három dal került fel. Ezeket, és eddig sosem játszott szerzeményeket is hallhatunk majd a Magyar Zene Házában december 9-én, a lemezbemutató koncerten. Dányi Krisztina 2018 óta dolgozik aktívan ezen az anyagon, GLORIA perszónája pedig 2020-ban született meg Szombat Éva Capa-díjas fotós közreműködésével. A karaktert, akiről nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy ember-e vagy android, a metamodernizmus inspirálta. A lemezbemutató alkalmából GLORIA egy egzotikus, jövőbeli klubba invitál minket, ahol az Operátorokkal (Molnár Bencze – jazzbois; Sabák Péter – Amoeba, Másfél; Boros Levente – Amoeba, ex-The Qualitons) együtt zenél majd nekünk. Az előadás rendezője a Staféta-közönségdíjas Göndör László (Nagymamával álmodtam), koreográfusa Cuhorka Emese (A létezés eufóriája), a vizuálért Karcis Gábor felel, GLORIA jelmezeit pedig Müller Karol álmodta meg. 

Olvass tovább!