Fantasztikus elismerés: Enyedi Ildikó is zsűrielnök lesz a cannes-i filmfesztiválon

2023. április 21.
Enyedi Ildikó a 76. cannes-i filmfesztiválon versenyző rövidfilmeket és filmfőiskolák legkiemelkedőbb alkotásait értékelő szekció zsűrielnöke lesz.
Enyedi Ildikó is zsűrielnök lesz az cannes-i filmfesztiválon

Enyedi Ildikó munkásságának mindig is egy különleges színhelye volt a cannes-i filmfesztivál, és most még egy plusz szállal fog kötődni a rendezvényhez, hiszen őt választották idén a rövidfilmes és főiskolai filmes szekció zsűrielnökének. Enyedi 1989-ben a fesztivál Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) szegmensében mutathatta be első filmjét, Az én XX. századomat, amivel rögtön el is nyerte a legjobb első filmnek járó Arany Kamera díjat.

Az MTI közleményében idézte a rendezőnőt: „Az, hogy beválogattak, azt jelentette, hogy megértettek, hogy valóban megláttak, mintha a zseniális művészek és filmes szakemberek színekben gazdag és extravagáns közössége szélesre tárta volna a karjait előttem, egy abszolút kezdő előtt, bízva bennem, amikor még csak ígéret voltam. Még mindig emlékszem az akkor Cannes-ban töltött minden egyes pillanatra.”

Enyedi Ildikó, akinek később A feleségem története című filmjét is meghívták a 2021-es versenyre, a következőt nyilatkozta az általa majd zsűrizett kezdő filmesekkel kapcsolatban: „Támogatom őket, remélem, hogy ez az elismerés önbizalmat ad nekik a folytatáshoz, ahhoz, hogy merjenek, miközben alázatosak maradnak, és ahhoz, hogy ne veszítsék szem elől a lényeget, ne kápráztassa el őket a hírnév.”

Enyedi Ildikó nagy sikerű, Borbély Alexandra, Morcsányi Géza és Nagy Ervin főszereplésével készült Testről és lélekről című filmjét Oscar-díjra is jelölték 2018-ban.

Forrás: MTI, Fotó: Getty Images