Négytonnás rejtélyes jégkocka tartja lázban az embereket Budán

2023. május 18.
Különleges installáció bukkant fel Budapesten, a Millenáris területén található Széllkapu Parkban május 18-án, csütörtök hajnalban. A 1,5 méter magas és 1,5 méter széles, közel négytonnás jégkocka az idei nyár talányát rejti. Az installáció készítői ugyanis trükkös módon befagyasztottak valamit a 26, mintegy 120 kilós jégtömbből összeállított alkotásba. Azt viszont nem tudni, hogy pontosan mit. A rejtélyre csak napok múlva derülhet fény, azt követően, hogy a gigantikus jégkocka jelentős része elolvadt. A nem mindennapi folyamatot online streamen keresztül lehet követni 0-24-ben.
Négytonnás jégkocka a Széllkapu Parkban

Összesen 26 darab, mintegy 120 kilós, 100x50x25 cm méretű jégtömbből áll az az egyedi installáció, amely egyben az idei nyár egyik legnagyobb talánya. A „feladványt” Közép-Európa egyik legnagyobb pihenőparkjában, a Millenárishoz tartozó Széllkapu Parkban állították fel május 18-án, csütörtök hajnalban. Egyelőre nem ismert, hogy kinek a nevéhez fűződik az akció, ahogy az sem, hogy mi található a hatalmas jégkocka legmélyén.

Az alkotás sajátosságát az adja, hogy nem maradandó, csupán néhány napig „él”, és lényegében a természet elemeire van bízva, mikor tűnik el. A tavaszi meleg lassan és fokozatosan olvasztja majd fel a jégtömböket, éppen ezért nehéz megjósolni, mikor mutatja meg magát a kocka mélyén megbújó talány.  

Mi van a jégben?

Az olvadó installáció kapcsán egy izgalmas nyereményjáték is született. A játékban részt vevők a mivanajegben.hu oldalon adhatják le tippjeiket addig, amíg ki nem engednek a jégtömbök, és napvilágra nem kerül a titok.

Élőben, a világ bármely pontjáról lehet nézni, hogy olvad a hatalmas jégkocka Budapesten

Nem kell budapestinek lennie annak, aki meg szeretné csodálni a különleges alkotást, mivel ez az ország, mi több, a világ bármely pontjáról megtekinthető online. A projekt oldalán 0-24-ben lehet követni, mi történik a jégkockával, milyen ütemben olvad, és nem utolsósorban azt is meg lehet lesni, esetleg előbukkant-e már belőle bármi is.

Fotó: Oláh Gergely Máté