Zseniális filmrendezők, akiket kiraktak a saját filmjükből

2023. szeptember 06.
Az egész forgatásra, sőt a film végkimenetére is rányomhatja a bélyegét, ha a rendező – valamilyen oknál fogva – idő előtt kiszáll a produkcióból. Az elmúlt években több ilyen ügy is előfordult, ezekből hoztunk el néhányat.
Zseniális filmrendezők, akiket kiraktak a saját filmjükből

Phil Lord és Chris Miller – Solo: Egy Star Wars-történet

Az utóbbi években elég sok rendezőcsere történt a Star Wars-filmekben – Phil Lord és Chris Miller párosát ráadásul a forgatás kellős közepén tette lapátra a Lucasfilm. A kirúgásukat „kreatív nézeteltéréssel” indokolták, de a pletykák szerint ennél több lehetett a háttérben. Voltak, akik arról beszéltek, hogy a rendezőpáros túl viccesre akarta venni Solo sztoriját, mások szerint egyszerűen nem tudtak kijönni Kathleen Kennedy producerrel és Lawrence Kasdan forgatókönyvíróval. A vége így is, úgy is az lett, hogy Phil Lordot és Chris Millert elküldték, és helyettük Ron Howard fejezte be a filmet, amit a hírek szerint erősen át is formált.

J.J. Abrams, Rian Johnson, Colin Trevorrow – Az új Star Wars-trilógia

Az új Star Wars-filmek rendezői körül nem kis kavarodás alakult ki. Az ébredő Erőt még J.J. Abrams rendezte, őt váltotta Az utolsó Jedikben Rian Johnson. Majd a IX. epizód rendezői székébe először Colin Trevorrowot ültették, ám nem sokkal később kreatív nézeteltérésre hivatkozva őt is leváltották és visszahívták J.J. Abramset. Ki tudja követni…

Brenda Chapman – Merida, a bátor

Pixarnak nem ment túl olajozottan a Merida elkészítése. Itt is kreatív nézeteltérésre hivatkozva küldték el az eredeti rendezőt, Brenda Chapmant és helyére Mark Andrewst ültették. A váltást nem mindenki fogadta jól, voltak, akik azt gondolták, hogy Chapmantől azért szabadultak meg, mert nő.

Ted Griffin – Azt beszélik

Jennifer Aniston romantikus vígjátékával is problémák voltak, ami miatt a forgatást is csak késve tudták elkezdeni. Az eredeti rendezőt, Ted Griffint még a munkálatok megkezdése előtt elküldték a producerek, és Rob Reinert hívták a helyére. Reiner azonban teljesen átdolgozta a forgatókönyvet, és lecserélte a stábot, ami miatt több hétig várakozott a produkció.  

Tony Kaye – Amerikai história X

Ugyan a stáblistán Tony Kaye rendező neve szerepel, a film nem egészen az ő alkotása. A stúdió ugyanis a filmforgatás közben kirúgta Kaye-t, és a főszereplő Edward Nortont ültette a helyére. A forgatás egy része tehát már Norton irányítása alatt zajlott és a végső vágás joga is az övé volt. Tony Kaye el szerette volna érni, hogy a nevét levegyék a stáblistáról, de ez végül nem jött össze neki.

Fotó: Getty Images