Elmúlásról, halálvágyról is énekel új albumán aZorka

2024. január 21.
aZorka hamarosan óriási mérföldkövet pipálhat ki élete első nagylemezével, amelyre nem is találhatott volna jobb hónapot, mint a hideg, költői és mégis reményteljes február. A Játékmadár című lemez az öngyógyítás és kísérletezés jegyében született, az album címadó dala pedig egy sokat sejtető, vizuális aláfestéssel együtt debütál.
Elmúlásról, halálvágyról is énekel új albumán aZorka

Kortárs, női zeneszerző, vagy egy húszas éveit elemző lány – akárhogy is aposztrofáljuk aZorkát, igazi művészet az, ahogy szavakat hív életre a zene érzéki frekvenciáin keresztül ezzel egyedi univerzumokat teremtve. Az év végén Blahalousiánaval együtt turnézó és Kollár-Klemencz Lászlóval közös estet tartó énekesnő a Cseresznyeszezon után újabb lemez előfutárral jelentkezik, amely egy olyan témát tesz elfogadhatóbbá szövegvilágával és tapadós dallamaival, mint az óriási tabuként kezelt, mégis úton-útfélen jelenlévő elmúlás.

„A depresszióról, halálvágyról szól a dal, és az ebben való kimerülésről. Sokat agyaltam, merjek-e ennyire nehéz témát hozni, de végül rájöttem, hogy csak így mutathatok hiteles összképet” – meséli az előadó, aki a rendezővel, Makk Vatával közösen egy találó, szöveges videót álmodott meg: „A Játékmadár szövegéhez kapcsolódtam ezzel a rövid képpel: az évek során nehézséget okozott elfogadni a ‘sötétebb’ oldalam, de rá kell jönnöm, hogy ez is az én részem, ez is én vagyok.”

Ahogy a február 9-ére tervezett LP legtöbb szerzeményén, a Játékmadár producere ezúttal is Somody Áron (ő Azahriah, Nági, OHNODY és kristoaf producere is) volt, egyben ő felelt a mix- és masteringért.

„Ahogy születtek az új dalok, egy erős koncepció is kirajzolódott: az öngyógyítás egy-egy különböző fázisát akartam megjeleníteni a számokkal. Újítgattam a szövegírással is, megpróbáltam hangsúlyosabb refréneket írni, amik egyfajta konklúziói a teljes szövegnek. A zeneszerzés Jancsó Gáborral zajlott, aki a Hangfoglaló Programban a mentorom is volt, illetve egy-kétszer a zenekarom tagjaival írtunk meg (Berek Dániel, Perger Péter) az akkordokat. A szövegeket pedig szokás szerint én szereztem” – mesélte aZorka, aki a Gólyában ráadásul lemezbemutató koncertet tart 2024. február 24-én. Jegyeket ezen a linken tudunk vásárolni.

Fotó: Licthner Dorina