Szilágyi Csilla fényszobrász sci-fi világot teremt alkotásaival Budapesten

2024. február 18.
Mikrokozmosz címmel Szilágyi Csilla fényszobrász üveg és beton alkotásaiból nyílik kiállítás Budapesten, a B32 Galéria és Kultúrtérben. Herczeg Tamás lézeranimációinak köszönhetően a tárgyak mintázatai kivetülnek a falra. Az Egyesült Államokban, Finnországban és Magyarországon is ösztöndíjas Szilágyi Csilla rendkívüli munkái bejárták a világot Seattle-től kezdve Milánón és Prágán át Dubaiig. A mostani lesz a művész kereken 70. kiállítása, ahol korábbi, valamint új, még be nem mutatott szobrainak ötvözete látható majd.
Szilágyi Csilla fényszobrász sci-fi világot teremt alkotásaival Budapesten

Szilágyi Csilla fényszobrász Mikrokozmosz című tárlatán üveg-, beton- és fényszobrokat, illetve installációkat láthatunk. Felfedezhetünk egy sajátos atmoszférájú mikrokozmoszt, egy másik világban merülhetünk el. A korábbi hazai és nemzetközi kiállításokon az elmúlt években bemutatott művek (Kanvas Galéria Dubai, Velence Glass Week, Zadar Üvegmúzeum, Light Art Museum Budapest, Hybridart Managment vándorkiállítása) ezúttal egy térben szerepelnek Csilla legújabb szobraival együtt.

„A kiállítás címét Donald Wolheim Az idő peremén című sci-fi kisregénye ihlette” – mondta el Szilágyi Csilla. „A regény egy laboratóriumi körülmények között megalkotott mesterséges világról szól. Mi is egy kis világot építünk betonból, üvegből és fényből alkotótársaimmal, Herczeg Tamás fénytechnikussal és Papp Pala László médiaművésszel.”

Ezen a kiállításon megjelenik a geometrikus struktúra, a lélek, a pulzálás, a mindent látó szem, az áradás, áramlás képe. Belemerülős, ugyanakkor játékos élménynek szánjuk. Fényinstallációink lézer és animáció micro-mapping technikával készült munkák.

Szilágyi Csilla

A vizuális vezérgondolat alapja a háromszögrács struktúra használata, valamint az erre organikus módon felépülő kör alakú üveglencse formák. Mindez centrális kompozícióban, kaleidoszkópszerűen jelenik meg a szobrokban, majd vetül ki mintázatként a falra, vagy képez egyéb fénymintázatokat.

Az alkotók különböző technikákkal kísérletezve kutatják a vizualitás rejtelmeit, mind az üvegmegmunkálás, mind a fénytechnológiák terén. Öntött, összeolvasztott homokfújt, csiszolt üvegeket láthatunk a kiállításon, lézerrel, ledfénnyel, vagy projektorral megvilágítva. Ebben a kontextusban hibrid módon kel életre egy immerzív tér, a szobrászat, az üvegművészet, a fényművészet mezsgyéjén.

A sci-fi-szerű kiállításnak a B32 Galéria és Kultúrtér ad helyet Budapesten. A megnyitó február 22-én 18 órakor lesz, köszöntőt mond Orosz Márton, a Vasarely Múzeum igazgatója, zenél Papp Mukunda gitáros, énekes. A tárlat 3 hétig tekinthető meg, a belépés ingyenes. Szilágyi Csilla művészeti oktatási intézmények diákjainak minden pénteken csoportos tárlatvezetést tart, előzetesen egyeztetett időpontban.