Ezeket a filmeket várjuk legjobban idén ősszel

2024. szeptember 10.
Összegyűjtöttük a kedvenc őszi filmpremierjeinket a bemutatók dátumával együtt.
ősz filmpremier joker
  • Október 4-én mutatják be a Joker második részét a hazai mozikban Lady Gagával és Joaquin Phoenixszel a főszerepben.
  • Sok izgalmas magyar és külföldi filmet mutatnak be a mozikban idén ősszel.
  • Összegyűjtöttük kedvenc őszi filmpremierjeinket.

Annyi izgalmas filmet mutatnak be idén ősszel a hazai mozikban, hogy alig tudtunk összeállítani a kedvenceinkből egy tízes listát. Érkeznek díjnyertes magyar alkotások, jönnek a kasszasikerek folytatásai és olyan sztárdömpingben lesz részünk, hogy alig győzünk majd választani a lehetőségek közül.

Ezeket az őszi filmpremiereket várjuk:

1. Fekete pont

Ájuldozó gyerekek és végeláthatatlan beszédek a tanévnyitón, finomfőzelék és hipós felmosóvíz jellegzetes szaga a menzán. A Berlinből hazaköltözött tízéves Palkó (Paul Mátis) csodálkozva szemléli egy átlagos magyar iskola mindennapjait. Egyedül Juci néni (Mészöly Anna), a pályakezdő tanárnő érti őt meg, aki szintén elszenvedője a házmesterkultúrában megragadt intézményi rendszernek. Szimler Bálint rendező a Cannes-ban debütált Itt vagyok és a kultikus Balaton Method után elkészítette első fikciós nagyjátékfilmjét.

A helyenként groteszkbe hajló, örkényi hagyományokat továbbvivő film operatőre Rév Marcell, akinek a nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint az Eufória, Az idol és A feleségem története.

A független alkotásként megvalósult Fekete pont az augusztusi Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon máris elnyerte a független kritikusok zsűrijének díját, a hivatalos díjkiosztón pedig további két elismerést zsebelt be: Szimler Bálint rendezőként különdíjat kapott, a filmben nyújtott alakításáért pedig Mészöly Annának a legjobb színész díját ítélte oda a zsűri.

A Fekete pont premierje szeptember 19-én lesz.

2. A szer

Coralie Fargeat testhorrorjának főszereplője Elisabeth Sparkle (Demi Moore), híres színésznő, menő fitneszműsorral. Az 50. születésnapján azonban kirúgják, ugyanis a stúdió egy fiatalabb lányt akar a helyére. Elisabeth összetörik, és a feketepiacon szerez magának egy olyan szert, amellyel létrehozza önmaga fiatalabb változatát (Margaret Qualley), csak sokkal jobb kiadásban. A szabály, hogy hétnaponta cserélniük kell, ki van épp életben. A fiatalabb én azonban túl mohóvá válik…

A szer hazai premierje szeptember 20-án lesz.

3. Lepattanó

Kálmán (Scherer Péter) számára a gombfoci nem játék, hanem egy véresen komoly sportág. Megszállott csapatával épp az Európa-bajnokságra készülnek. Komoly esélyük is lenne a kijutásra, ám a selejtező hajrájában pénzügyi okokból kizárják őket. Mindannyiuk élete válságba kerül, hiszen elvesztik azt, ami a legértékesebb volt az életükben.Egyszer csak egy milliárdos (Patrick Duffy) tévedésből 100 millió forintot utal a számlájukra. Bár a pénz nem őket illeti, túl nagy a kísértés, hiszen így talán kijuthatnának az Eb-re…

A Lepattanó bemutatója szeptember 26-án lesz.

4. És mi van Tomival?

A bábművész Sanyi (Thuróczy Szabolcs) és a liftszerelő Pali (Polgár Tamás) két alkoholbeteg barát. Együtt keresik a haverjukat, Tomit, aki már egy ideje nem jelent meg az anonim alkoholisták gyűlésén. Próbálnak józanok maradni, ami nem könnyű egy olyan országban, ahol az ivászat széles körben elfogadott napi gyakorlat. Sanyit a függősége miatt hagyta el a felesége és a lánya évekkel ezelőtt, azóta nem iszik, Palinak viszont elég egy kis lökés, hogy újra igyon.

Till Attila új filmje hamarosan a mozikban

Tominak valószínűleg már ennyi se kell. A két barát versenyt fut az idővel, hogy megmentsék Tomit. Till Attila barátságról, kitartásról és a közösség gyógyító erejéről szóló új filmje, az És mi van Tomival? október 31-től látható a hazai mozikban.

5. The Apprentice – A Trump-sztori 

Sebastian Stan formálja meg a fiatal Donald Trumpot a róla szóló, és a 77. cannes-i filmfesztiválon bemutatkozó filmben. A The Apprentice – A Trump-sztori Donald Trump üzleti karrierjének korai éveiben, a ’70-’80-as években játszódik. Fókuszában az ingatlanügynök Trump és Roy Cohn (Jeremy Strong) ügyész kapcsolata áll, aki Joseph McCarthy szenátorral dolgozott együtt az ötvenes években a kommunisták ellen folytatott hadjárata idején.

A The Apprentice – A Trump-sztori bemutatója várhatóan október 24-én lesz.

6. Egy százalék indián

Hajdu Szabolcs új filmjében három pár találkozik egy lakásban, ahol a férfiak közös fiatalkori barátjának temetése miatt gyűltek össze. A három barát az évek alatt társadalmilag szétvált: Andris egyetemet végzett és egy tanári állás várja Mexikóban, Árpi alsó középosztálybeli életet él, Rajmund pedig a vérplazmáját is eladja, hogy fizetni tudja a lakbért. A lányok egy ideig tűrik a férfiak beszólásait, elmélkedéseit, de egy idő után mindenkinek elege lesz a másikból.

Az Egy százalék indián az Ernelláék Farkaséknál és a Kálmán-nap párkapcsolati filmtrilógia utolsó részének tekinthető

Ebben a filmben a férfiak nem találják a helyüket, bolyonganak a férfi szerepben, a nők pedig ugyanígy elveszettek saját nőiségükben. Egymásra mutogatnak, mindenki a másikat hibáztatja. Kívülről remélik a megoldást.

7. Joker: Kétszemélyes téboly

A Joker – Kétszemélyes téboly az ősz egyik slágerfilmje lesz Joaquin Phoenixszel és Lady Gagával. A parádés sikerű, 2 Oscar-díjas első rész zenés folytatásában az Arkham Elmegyógyintézet legőrültebb lakója, Arthur Fleck kiszabadul a rácsok mögül, és nincs egyedül. A film hazai bemutatója október 4-én lesz.

8. Gladiátor II

Ridley Scott rendezésében, Paul Mescal, Pedro Pascal, Connie Nielsen és Denzel Washington főszereplésével november 14-én kerül a mozikba az epikus történelmi akciófilm, a Gladiátor II. Elődje 5 Oscar-díjat is nyert, úgyhogy nagyon magasan van a léc az alkotók számára. A Gladiátor II a Krisztus utáni 200-as évek elején játszódik. Geta és Caracalla apjuk parancsát követve próbálnak párhuzamosan uralkodni, azonban nem képesek osztozni, így csak egyikük maradhat hatalmon.

9. Monte Cristo grófja

Matthieu Delaporte és Alexandre de la Patellière Cannes-ban bemutatott adaptációjának főszereplője egy fiatal tengerész, Edmond Dantès, akit hamisan árulással vádolnak, majd tárgyalás nélkül bebörtönöznek If várába, egy Marseille melletti zord szigeterődítménybe. Sokévnyi fogság után sikerül megszöknie, hogy Monte Cristo grófja személyében bosszút álljon azokon, akik hamisan vádolták meg. A film hazai bemutatója szeptember 19-én lesz.

10. Január 2.

A Január 2. egy különköltözés története. Klára és Áron válnak, a költözésben Klárának egy barátja, Ági segít. Ági szerez egy autót, reggel 8-ra érkezik a ház elé. Tél van, január. Az eseményeket Ági nézőpontjából látjuk. A pakolás egész nap tart. Összesen hét kört írnak le a régi lakás és az új albérlet között, és bár ugyanazt az utat teszik meg oda és vissza, minden kör más.

A filmet a 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, itthon pedig október 3-tól nézhetjük a mozikban.

Fotó: Mozinet, Budapest Film