Ha a kutya meghalt, Anya is meg fog majd? – így beszélj a gyerekkel az elpusztult kedvencről

2017. november 30.
Nagyon fontos, hogyan kezeljük a kicsik állatokhoz kötődő gyászfeldolgozását, ez ugyanis nagyon meghatározó lehet a gyerekek lelki fejlődésében.

Ne próbáld „megjavítani”…

Semmiképpen se rohanjunk azonnal beszerezni egy újabb halat, hörcsögöt vagy kiskutyát, de rég áhított játékot vagy kedvenc édességet se. Nem az a cél, hogy gyors sebtapaszt vagy pótlékot találjuk, hanem, hogy a gyerek beszélhessen az érzéseiről és megélhesse fájdalmát.

Csakis az igazat

Ne próbáljunk szép történeteket kitalálni, arról, hogy Pajti egy „különleges farmon van” vagy hogy a teknőc elindult „világot látni”. Ezek egyrészt irreális félelmeket szülhetnek a gyerekekben, (mondjuk, hogy ő is elkerülhet hirtelen egy farmra?) de még rosszabb, hogy az igazság kiderültével teljesen elveszítik a bizalmukat.

Akkor anya is meg fog halni?

Készüljünk fel erre a kérdésre. Kézenfekvő, hogy az elmúlástól való félelmet rögtön a szülőkre vetítik, hat éves kor alatt pedig állítólag különösen félelmetes a gyerekeknek a halál gondolata, ugyanis akkor még nem értik, hogy univerzális és elkerülhetetlen dologról van szó. Próbáljuk biztosítani őket felőle, hogy anya és apa egészséges, a papagáj pedig azért halt meg, mert nagyon beteg volt.

Te is gyászolhatsz

Nyugodtan sírj te is az elveszített kedvenc miatt, és ne próbáld titkolni könnyeidet a gyerek előtt! Éljétek meg és dolgozzátok fel együtt a gyászt – ehhez egyébként már vannak kimondottan gyerekeknek készült, gyászfeldolgozást segítő mesekönyvek is!

 

PureWow