2017. október 12. | marieclaire.hu

„Első csók, első szex, első menstruáció” – mit talál egy gyerek ezekről a neten?

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Neticle kutatást végzett arról, hogyan jelennek meg a kamaszkori testi változásokkal, a szerelemmel és a szexualitással kapcsolatos témák a publikus magyar weben.

A tapasztalatok szerint ugyanis a gyerekek többsége sem az iskolákban, sem otthon nem részesül megfelelő szexuális felvilágosításban – ezért a net az elsődleges információforrásuk.

A vizsgálat az „elsők” online reprezentációját elemezte, azaz hogy mennyit, hol és hogyan foglalkoznak a magyar nyelvű weboldalak az első csókkal, első szexszel, első szerelemmel, és mi jellemzi az első menstruációról vagy az első magömlésről szóló netes említéseket.

Fotó: Profimedia – Red Dot

A kutatás főbb megállapítása szerint:

  • A lányos témák sokkal több figyelmet kapnak. A fiúk nemi érése (pl.: az első magömlés) a neten is tabu.
  • Kevés a cikk, viszont a névtelenséget biztosító oldalakon (fórumokon, közösségi oldalakon, vlogger és blogger csatornákon) rengeteg az információkérés és a személyes tapasztalatcsere.
  • A neten az „első szerelem” és az „első szex” témája összesen nem kap annyi említést, mint az „első csók”. Ez érdekli legjobban a nethasználókat.
  • A félelem és az aggodalom, illetve az erőszak állandó kísérője a gyerekek szexualitásával összefüggő netes megjelenéseknek.
  • Az első menstruációt sokkal több negatív érzelem, gondolat kíséri, mint az első magömlést.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány online szexedukációs programja, a Yelon.hu weboldal és a Yelon mobilalkalmazás nagy sikerrel működik a 2017. februári indulás óta több mint 48.000 egyedi felhasználóval, több mint 226.000 oldalmegtekintéssel és átlagosan 3,5 perces oldalon töltött idővel.

A Yelon tartalmai olyan biztonságos, tematikus, szakmai, de közérthető segítséget nyújtanak a 10–18 éves fiúknak és lányoknak, amit a weben magyar nyelven máshol általában nem találnak meg.

A program része egy olyan ingyenes chatszolgáltatás is, ahol a 10–18 éves gyerekek név nélkül tehetik fel a szexualitással összefüggő kérdéseiket, és aminek keretében 2017. február óta több mint 1500 chatbeszélgetés zajlott megközelítőleg 950 óra időtartamban.

A Yelon-ban szerzett tapasztalatok és a kutatás eredményei is azt erősítik meg, hogy a weben teszik fel a legkönnyebben a szexualitással, szerelemmel összefüggő kérdéseiket a gyerekek. Viszont fontos, hogy erre szakmailag felkészült, és jó válaszokat kapjanak.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Itt az idő, hogy divatba jöjjön az örökbefogadás! fotózás

Itt az idő, hogy divatba jöjjön az örökbefogadás!

Szexrehab: milyen az a szexfüggőség? betegség

Szexrehab: milyen az a szexfüggőség?