Már tudományosan is bizonyított: tényleg nehezebb az egykékkel

2018. március 01.
Legalábbis bizonyos szempontból. Az egykék kevésbé rugalmasak, de cserébe sokkal kreatívabb gondolkodásra hajlamosak.

Viszonylag régóta él az népi pszichológiából eredeztetett feltételezés, hogy az egykék elkényeztetett önzőbbek és amúgy is nehezebb velük kijönni. Úgy tűnik, most az idegtudomány is igazolja (részben) ugyanezt, de cserébe azért vannak előnyei is az egykeségek.

Egy kínai professzor, Jiang Qui 250 egyetemistát vizsgált hagyományos IQ-t, kreativitást, személyiségtípust és együttműködésre való hajlandóságot mérő tesztekkel. A kísérletből az derült ki, hogy az egykék egyedibben, rugalmasabban gondolkodnak a kreatív feladatokban, ugyanakkor szociálisan alacsonyabb fokú együttműködésre és egyetértésre hajlamosak. Külön érdekes, hogy a vizsgálati személyek agyát is megvizsgálták különböző képalkotó eljárásokkal, amik szintén igazolták a különbségeket: egyszerűen másképp néz ki az egykék agyi struktúrája a szupramarginális és a parahippokampális tekervény, illetve a praefrontális kortex területén.

A kreativitást illetően a kutatók azt gondolják, az egykék esetében a szülők gyakran több teret adnak az önállóságnak, így az egyedül nevelkedő gyerekek egyedibb megoldásokra lesznek képesek.

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Quartz