A férfiakat is érintheti a szülés utáni depresszió

2018. május 25. |

Szerencsére egyre több szó esik a szülés utáni depresszióról, de azt kevesen tudják, hogy a friss apukákat is megviselheti a gyermek születését követő időszak.

Fotó: Unsplash.com

A férfiakat ugyan nem kínozzák a terhesség következtében megborult hormonok vagy a fájó mellbimbók, de az apaság nagyon is megterhelő lehet lelkileg. Egy svéd kutatás szerint a 447 önként vállalkozó kísérleti személy 28%-ka tapasztalt a szülés után olyan tüneteket, melyek enyhe depresszióra utalnak, míg 4% élt meg komolyabb depressziót. A depressziót megélő édesapák egyharmada gondolt arra, hogy valami kárt tesz magában, de csak ötödük kért szakértői segítséget. A svéd kutatás ugyan nagyon kis mintát vizsgált, ráadásul a kísérleti eredményeket az is torzíthatta, hogy az alanyok önként vállalkoztak, mégis nagyon fontos, hogy az édesapák mentális egészségével is foglalkoznak – hiszen ebben a témában egyelőre nagyon kevés felmérés készült.

Érdekes az is, hogy a szülés utáni depresszió a férfiak esetében egészen másképp jelentkezik, mint a nőknél: az apukáknál inkább haragban, ingerlékenységben nyilvánul meg, továbbá jellemző a fokozott alkoholfogyasztás és a hosszú túlórákba menekülés is. Azt nem nehéz belátni, miért érinthet egyre több apukát a gyermek születése utáni depresszió, hiszen manapság sok férfi életében felmerülnek olyan a dilemmák, amik a friss anyukákat érintik, például hogy a gyereknevelésben aktívan részt vevő apuka hogyan találjon időt és energiát munkájára és egyéb elfoglaltságaira. Különösen hajlamosak a depresszióra azok az édesapák, akiknek partnere is szenved a szülés utáni depressziótól.

Elisa Psouni, a svéd kutatás vezetője azt mondja, a kispapákat érintő depresszió meggátolhatja a férfiakat abban, hogy ellássák szülői kötelezettségeiket, vagy hogy egyszerűen aktív, jó apukák legyenek, épp ezért nagyon fontos odafigyelni a fenti tünetekre. Psouni szerint az antidepresszánsok és a kognitív viselkedésterápia egyaránt sikeres kezelési módok lehetnek.

Szólj hozzá te is!

Még több Lélek

Az elvált szülők gyermekeivel mi legyen karantén idején? elvált

Az elvált szülők gyermekeivel mi legyen karantén idején?