A férfiakat is érintheti a szülés utáni depresszió

2018. május 25.
Szerencsére egyre több szó esik a szülés utáni depresszióról, de azt kevesen tudják, hogy a friss apukákat is megviselheti a gyermek születését követő időszak.
Fotó: Unsplash.com

A férfiakat ugyan nem kínozzák a terhesség következtében megborult hormonok vagy a fájó mellbimbók, de az apaság nagyon is megterhelő lehet lelkileg. Egy svéd kutatás szerint a 447 önként vállalkozó kísérleti személy 28%-ka tapasztalt a szülés után olyan tüneteket, melyek enyhe depresszióra utalnak, míg 4% élt meg komolyabb depressziót. A depressziót megélő édesapák egyharmada gondolt arra, hogy valami kárt tesz magában, de csak ötödük kért szakértői segítséget. A svéd kutatás ugyan nagyon kis mintát vizsgált, ráadásul a kísérleti eredményeket az is torzíthatta, hogy az alanyok önként vállalkoztak, mégis nagyon fontos, hogy az édesapák mentális egészségével is foglalkoznak – hiszen ebben a témában egyelőre nagyon kevés felmérés készült.

Érdekes az is, hogy a szülés utáni depresszió a férfiak esetében egészen másképp jelentkezik, mint a nőknél: az apukáknál inkább haragban, ingerlékenységben nyilvánul meg, továbbá jellemző a fokozott alkoholfogyasztás és a hosszú túlórákba menekülés is. Azt nem nehéz belátni, miért érinthet egyre több apukát a gyermek születése utáni depresszió, hiszen manapság sok férfi életében felmerülnek olyan a dilemmák, amik a friss anyukákat érintik, például hogy a gyereknevelésben aktívan részt vevő apuka hogyan találjon időt és energiát munkájára és egyéb elfoglaltságaira. Különösen hajlamosak a depresszióra azok az édesapák, akiknek partnere is szenved a szülés utáni depressziótól.

Elisa Psouni, a svéd kutatás vezetője azt mondja, a kispapákat érintő depresszió meggátolhatja a férfiakat abban, hogy ellássák szülői kötelezettségeiket, vagy hogy egyszerűen aktív, jó apukák legyenek, épp ezért nagyon fontos odafigyelni a fenti tünetekre. Psouni szerint az antidepresszánsok és a kognitív viselkedésterápia egyaránt sikeres kezelési módok lehetnek.