Miért szép a kövér? Nem inkább egészségtelen?

2018. augusztus 30.
Rendre topik mindenféle fórumon, hogy fogadjuk el a testünket, szeressük magunkat, a túlsúly nem szégyen, vállaljuk fel minden körülmények között. Ez mind igaz. De…

Hosszú évek óta tervezgetem, hogy megírom a külön bejáratú véleményem a kövér kontra szép témában. A topik ugyanis rendre visszatér a médiában, a közösségi felületeken. Születnek cikkek arról, hogy mennyire szép egy plus size modell és milyen jó, hogy kiállt magáért, amikor arra kérték, hogy fogyjon le. Aztán ott vannak a miért kellene mindenkinek soványnak lenni típusú cikkek, és hogy akkor is bátran menjünk ki a strandra, ha épp nem vagyunk bombaformában.

A közelmúltban elgondolkodtatott a rúdtánc-fitness hazai meghonosítója, Pirner Alma körül kialakult felháborodás is. Alma hangot adott azon véleményének, hogy a túlsúly egészségtelen. Csak épp elég szerencsétlenül tálalta a mondanivalóját: a kövér emberek látványát a strandon vizuális környezetszennyezésnek nevezte. Meg is kapta érte a magáét az internet népétől. Utóbbi kijelentésével persze egyáltalán nem értek egyet, de az alapgondolattal már annál inkább. Mert szerintem a túlsúly szép, nem szép, nem egészséges, és nem tesz jót a testnek. Még akkor sem, ha a lelkünk közben rendben van.

Tényleg szép, de…

Vegyük például a világ legnépszerűbb plus size modelljét, Ashley Graham esetét. Csodaszép arc, formás idomok, 177 centis magasság, 88 kiló. Tényleg pokoli jól néz ki, de vajon egészséges is? Ha csak egy egyszerű BMI kalkulátorban kiszámoljuk a testtömegindexét, az eredmény: fokozottan ki van téve az infarktus veszélyének. Ugyan az elmúlt években már több szakember is megkérdőjelezte a BMI kalkuláció megbízhatóságát (hiszen egy egyszerűbb kalkulátor csak a testtömeget és a magasságot veszi csak alapul), mégis most induljunk ki ebből. Meggyőződésem, hogy bár a testalkata jól fizet, nem egészséges.

Mindezt nem annak fényében írom, hogy jómagam a (Pirner Alma szemének is megfelelő), tökéletes beach body-val rendelkezem. Sőt! Tinédzser éveimben voltam utoljára sovány (akkor is csak átmeneti ideig), most is van rajtam felesleg, állandóan fogyni akarok, a jojó a kedvenc diétás játékom, de eközben igyekszem úgy szeretni a testem, ahogy van. Eközben az nyomaszt leginkább, hogy a súlyfeleslegem nem tesz jót a szervezetemnek (na jó, az is, hogy a kedvenc farmeremnek megint kimarad az ősz.). Megterheli a szívem, rosszabb a kondim és még sorolhatnám. A BMI indexem 24, 22. A diagnózis pedig, hogy már ez is megterhelést jelent a szívnek. Ami azért megnyugtató, hogy elég lenne körülbelül 3 kilót fogynom ahhoz, hogy az egészségi állapotom javuljon. (Persze a beach body-hoz ez édeskevés lenne.)

Egy kis biológia

Valószínűleg most hagyjátok majd abba az olvasást. Pedig az igazán fontos rész most jön. És nem az, hogy ki hogy néz ki bikiniben.

Kinek mi a túlsúly? Függ életkortól, nemtől és magasságtól is. Általánosságban azonban elmondható, hogy a súlyfelesleg okozhat magas vérnyomást, cukorbetegséget, megterheli a szívet és az érrendszert, a nagy terhet cipelők esetében pedig krónikus ízületi gyulladás is kialakulhat tőle. De az elhízás a női- és férfihormonok között is hatalmas káoszt teremt, ami a normális ciklus nehezen helyreállítható megbomlásához, majd akár terméketlenséghez is vezethet.

Mindezek fényében én továbbra is azt gondolom, hogy társadalmi elvárások, vagy épp elfogadások ide vagy oda, inkább fókuszáljunk az egészségünkre. És szeressük a testünket, de úgy, hogy az neki is jó legyen.

Fotó: Unsplash.com