Karmaváltás: hello Jaipur, avagy a mesés India

2019. január 12.
Indiában három gyerekkel egyedül a gyógyulás érdekében? Lohonyai Dóra, a Karmaváltás bloggere meséli el nektek autizmussal átszőtt hétköznapjaikat.

Hétvégén meseországban jártunk (meseországban a hétvége vasárnaptól hétfőig tart). Úgyhogy most úgy jártatok, mint az anyuka, aki tudja (remélem tudja), hogy ha a gyemreke nem hívja, az azt jelenti, túl jól van! Ugyan vittem számítógépet Jaipurba, de elő sem vettem, napi 10 órát úton voltunk … a mesés Indiában.

Hol volt, hol nem volt, … szombat este érkeztünk Jaipurba. A gyógyítás után még megálltunk bőröndöstül a Chicken County éttermünkben nosztalgia ebédet fogyasztani (ez az otthonunktól egy órányira van autóval, ilyen messzire nem szoktunk kiruccanni, de a repülőtér felé pont útba esett ez a kis nosztalgiázás és olyan jó volt a sok csomaggal megszakítani az amúgy két órás autó utat). Aztán 2 óra 15 perc alatt már Észak Indiában is termettünk, a poros sivatag közepén.

Egyszer egy elegáns, jó eszű, meglehetősen sznob de jó humorú francia üzletember, egy megbízóm, azt mondta nekem, amikor elvittem nagy büszkén a New York Kávéházba, hogy „Dohá, tudja maga, mi a luxus? … A részletekben rejlő tökéletlenség, amikor nyikorog egy ajtó, amikor a fiókot nem lehet rendesen kinyitni, amikor az embert megrázza az áram, ha a kilincshez ér, … Ezt a kelet európaiak (nekik mi, akármennyire is nem tetszik egyeseknek, Keletre vagyunk!) nem értik, mert itt a dolgoknak nincs múltja, minden túl új és túl tökéletes.

Nos, azt hiszem, kedves François, itt Jaipurban igazi luxusra leltem. Régi is minden, tökéletlen is, koszos is (alig merek ráülni, mit ráülni, hozzáérni a kárpitra), mégis annyira bájos … nagyon beleszerettem! A szobába van egy oszlop, ami mellett, ha nagyobb lendülettel elmegy az ember, beleremeg az egész szálloda. Az ágy támláiba megfeketedett ős régi tükrök voltak, ahányszor véletlenül belerúgta (ami elég gyakran fordult elő) a számomra túl rövid ágyba, utána 5 percig rezgett és zörgött az üveg a fában. Hirtelen mozdulatokat nem szabad tenni, mert akkor összedől az ágy!

4 fotó megtekintése

Másnap reggel megnéztük a Hawa Mahal-t (Szelek Palotája). A gyerekek vidáman rohangáltak a csak nemrég látogatható 1799-ben Sawai Pratap Singh Maharaja által építtetett falak közt és Kende mindenhová hozta új szájharmonikáját.