Karmaváltás: kulináris élmények

2018. december 29.
Nekivágni Indiának három gyerekkel egyedül a gyógyulás érdekében? Lohonyai Dóra, a Karmaváltás bloggere meséli el nektek autizmussal átszőtt hétköznapjaikat.

A kicsit sem banális hétköznapjaink mellett külön szót kell ejtenem kulináris élményeinkről. Én korábban (21) éve már jártam Indiában, több országban is voltam indiai étteremben és én magam is főztem indiait otthon. De amiket itt ettünk, azok köszönőviszonyban nincsenek az eddigi fogalmaimmal. A legjelentősebb különbség, hogy itt minden borzalmasan csíp, még az is, ami „ugye nem csíp?”.

Az első hetekben, míg Peti itt volt és otthontalanok voltunk, főként étteremben és a templomban ettünk (a templom az oda járóknak ingyen ebédet biztosít, ami rizs többféle még a szokásosnál is csípősebb furcsa szószos zöldségekkel, szószokkal és joghurttal), melyet száris asszonyok a földön guggolva főznek egy két kiállású gázrezsón. Íme egy chili „pörkölt”:

A szálloda reggelije jellegzetesen indiai volt. A képen a fehér (azt hiszem) rizslisztből készült gőzölt kerek korongok az „idli”-k. Ezek íztelenek, de a hozzá fogyasztott kókusz és koriander chutney ezt jócskán ellensúlyozza (garantált reggeli széklet 2 másodpercen belül). A kerek sós fánk, a dosa, lencselisztből készül és nagyon finom (ez csak csíp).