„Mindenki a saját orgazmusáért felelős” – Román Boglárka szexuálterapeuta

2019. július 17.
Bár a vibrátorok piacán nem a digitális éra nyomta meg a startgombot, az biztos, hogy a női orgazmus fontosságának kérdését az utóbbi évtizedek állították reflektorfénybe. Az okosvibrátorok, luxusdildók és távirányítású innovációkban gazdag orgazmushozó eszközök kínálatról az augusztusi lapszámunkban olvashattok, a cikkhez kapcsolódóan pedig szakértő megszólalónkat, Román Boglárka szexuálterapeutát kérdeztük.

Mitől lett az utóbbi években ilyen „hot topic” a női maszturbálás és egyáltalán, a női orgazmus fontossága?

A válasz elég összetett, és több tényező szerepet játszhat a jelenség előtérbe helyeződésében. Először is, a kulturális mítoszok és túlzó mértékű elvárások egyfajta torzító hatást mérnek ránk, amelyeknek igyekszünk megfelelni. Szexuális énképünk alakulását meghatározzák múltbéli tapasztalatok, jelenbeli események, de befolyásolja a család, a szociális közeg, a kultúra, a média, az ezek kapcsán felmerülő érzéseink, gondolataink, viselkedésmintáink, torzító hiedelmeink. Utóbbi például “a női orgazmus a hüvelyben kezdődik”, míg „a csiklói orgazmus pedig nem számít”. Másodszor, a női szexuális viselkedést, az önkielégítéshez való hozzáállást egyfajta kettős mérce, ambivalencia jellemezheti. Gyakran fennáll az önbecsülés sérülése, a gátlásosság, szégyenérzet, miközben már folyamatosan kapjuk “a légy szexuálisan felszabadult” üzenetet.


A szexuális kütyük terén is óriási a „fellendülés”…

Igen, a mohó fogyasztói viselkedés szexuális viselkedésünket is elérte. Teljesítményfókusz, cél- és mennyiségorientáltság váltja fel az élvezet és minőség fókuszát. Sokszor kütyükben, számokban, percekben mérjük az orgazmust, a felfedezés, kreativitás, játékosság, élmény és örömszerzés helyett. Az orgazmus céllá és követelménnyé tételével a folyamat veszít az öröm és intimitás élményeiből. Ebben egyébként egyfajta ciklikus működést figyelhetünk meg. A testünk leköveti a lelkünk. Egyre nehezebben bízunk és kötődünk, egyre kisebb mértékben engedjük magunknak az énfeltárást, intimitást szexuális értelemben, tehát a testünk ennek megfelelően gátló módon viselkedik, egyre nehezebben áll kötélnek. Ezért több ketyeréhez nyúlunk, izgalmasabb és sokrétűbb stimulációt keresünk, hogy a testünk megfelelőbb válaszkészséget produkáljon és növelhessük szexuális értelemben vett teljesítményünket, megfelelhessünk az orgazmusorientált elvárásoknak. Látszatmegoldásokat keresünk, amik még inkább eltávolítanak minket az eredeti elképzelés megvalósításától. Nem testi, érzelmi síkon kellene megoldást keresnünk.

Vagyis negatív folyománya is lehet a jelenségnek?

A teljesítmenyorientáltság egyfajta megfelelési vágyat, versenyt, frusztrációt, szorongást, görcsösséget, sőt félelmeket hívhat elő. Ha a nő nem reagál azonnali buja erotikával a gyors közeledésre, félelem ütheti fel a fejét, hogy vetélytársa akad, párja majd pornóval vigasztalódik. De félelem jelenhet meg attól is, hogy a férfi önbecsülése ezzel sérül, hiszen a férfiaknak inkább fontosabb, önrértékeléshez használatos mérce, egyfajta státusz, hogy a nőt orgazmushoz juttassa. Miután mindenki a saját orgazmusáért felelős, a nő is igyekszik a felé érkező magas elvárásoknak megfelelni, ami sok esetben frusztrációt, szorongást eredményez.

Áldás vagy hosszú távon, „túlhasználat” mellett átok a vibrátor?

Egy vibrátor lehet a szexuális izgalom kelléke, éppúgy, mint a férfi vágyának ébresztője, vagy épp unaloműző, magányosság-csillapító. Nem jelenthető ki, hogy önmagában véve az eszközhasználat szükséges vagy szükségtelen, hasznos vagy káros. Emelheti az ingerküszöböt, tompíthatja az érzékenységet, ahogy a pornó esetében, észlelési torzítások alakulhatnak ki, a hús-vér mozgás kevésnek bizonyulhat. Szerintem fontos a mérték. De emellett páros alkalmazás esetén leveheti a férfi teljesítményszorongásáról a fókuszt, izgalmas látványt nyújthat, oldja a gátlásokat, könnyebbé teheti a szexkommunikációt.

Lenyomja a kezeket a vibrátor?

Fontos lehet mindkettő. A manuális stimulálás a személyes megtapasztalást, és testélményt, az intimitást segítheti, az eszközös megoldások a sokoldalúságot, változatosságot, gátlások oldását segíthetik elő. A női szexualitás fontos védjegye, hogy a nő általánosságban érzelmileg erősebben bevonódhat, ha lelkileg biztonságban érezheti magát, nagyobb az extázis élménye. A női orgazmus jellemzője, hogy a kontroll feladása, a külvilág elengedése az öntudatvesztés állapota hosszabb, mint a férfiaknál.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

harmoni cinta (@harmonicinta11) által megosztott bejegyzés, Júl 8., 2019, időpont: 10:21 (PDT időzóna szerint)

Hogyan érdemes vibrátor választani?

Ez teljesen egyénfüggő. A paletta rendkívül bőséges és változatos. Fontos szempont lehet a funkcionalitás, a megbízhatóság, minőség, az intenzitás, anyag, kezelhetőség, ahogy egyeseknek a vízállóság is. Először csak legyünk tisztában a kínálattal, emellett figyeljük meg a saját szempontrendszerünket, igényeinket. Csiklóizgatás, vaginális vagy anális izgatás? Tisztázzuk magunkban, mi okoz örömet nekünk, milyen élményhez keresünk eszközt, és utána ruházzunk be rá.

Román Boglárka szexuálpszichológus szakmai véleményét a témában az augusztusi lapszámunkban tovább is olvashatod!