10 elgondolkodtató idézet a ma 85 éves Ferenc pápától

2021. december 17.
Ferenc pápa 2013 óta a legnagyobb egyházi méltóság, az azóta eltelt években pedig számtalan olyan idézettel lettünk gazdagabbak, amiket akkor is jólesik olvasgatni, ha nincs szükségünk biztatásra vagy vigasztalásra. Ha pedig nehéz helyzetben vagyunk, különösen sokat segíthetnek!

Az olasz és argentin felmenőkkel rendelkező teológus-pap 1936. december 17-én született Buenos Airesben, és a Jorge Mario Bergoglio nevet kapta. Fiatalkorában vegyésztechnikusi végzettséget szerzett, azonban már 22 évesen a jezsuita rendben kezdett szolgálatot teljesíteni. A krisztusi korban járt, amikor 33 évesen pappá szentelték. 

Ferenc Pápa 85 éves - A 10 csodaszép idézet tőle

Az irodalom és a filozófia iránt is lelkesedő Ferenc pápa 1979-ig az argentin jezsuita rend tartományfőnökeként dolgozott, később segédpüspök, majd püspök lett belőle. Miután elődje, a XVI. Benedek néven ismertté vált pápa egészségügyi problémákra hivatkozva lemondott, 2013. március 13-án a katolikus egyház legfőbb vezetőjének választották. A Ferenc pápa név választásával Assisi Szent Ferenc előtt kívánt tisztelegni.

Szívügyének tekinti a szegények védelmezését és azt, hogy a különféle vallások között végre építő párbeszéd jöjjön létre. Ferenc pápát, aki Stinggel is találkozott, igazán emberközeli szentatyának tartják, egyrészt azért, mert rendkívül visszafogott, fényűzéstől mentes életet él, másrészt azért, mert a híveknek szüntelenül azt tanítja, hogy az egyháznak sokkal nyitottabban és barátságosabban kellene az emberekhez állnia, az igehirdetésen túl pedig tetteivel és életvitelével is követendő példát mutat.

Jöjjenek az elgondolkodtató idézetek Ferenc pápától:

Megtanultam, hogy milyen fontos látni a nagyot a kis dolgokban, és a nagy dolgokban is foglalkozni a kicsinységekkel.

Az előrelépés a gyökereinkhez való visszatéréssel kezdődik.

Nem szabad kategóriák szerint megítélni, ki a felebarátom, és ki nem az. Legyél annak a fivérednek vagy nővérednek a felebarátja, akit nehézségben látsz!

„Isten soha nem fárad el, hogy megbocsásson nekünk; mi vagyunk azok, akik elfáradunk keresni az irgalmát.”

„Az egyházban és a hit útján a nőknek különleges szerepük volt és van ma is, mégpedig az, hogy ajtókat nyissanak az Úr előtt.”

„Az együttélés művészet. Türelmes, gyönyörű és lenyűgöző művészet.”

„A pénznek szolgálnia kell, nem pedig uralkodni.”

Ferenc pápa Budapesten

Ferenc pápa 2021-ben Budapesten (fotó: Janos Kummer/Getty Images)

„Senki sem nőhet, amíg nem fogadja el kicsinységét.”

„A tradíció nem múzeum, az igaz vallás nem mélyhűtő, a doktrína pedig nem állandó, hanem gyarapodik és fejlődik, akár egy fa, amely mindig ugyanaz marad, de egyre nagyobbra növekszik, és egyre több gyümölcsöt terem.”

„A koronavírus a mi Noé-pillanatunk, feltéve, hogy megtaláljuk az utat a minket egyesítő kötelékek, azaz a szeretet és a közös hovatartozás bárkájához.”

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?