Divatos hagyományőrzés

2010. június 23.
A londoni Berkeley Hotel nem mindennapi szolgáltatást vezetett be divatkedvelő lakói és látogatói számára. A hagyományos ötórai tea elfogyasztását a divattal összekapcsolva teszik még kívánatosabbá: „Pret-á-portea” elnevezésű menüjük témáját és hangulatát, ízvilágát mindig az aktuális szezon bemutatói ihletik. Ennek megfelelően 6 havonta cserélődnek, igazodva a nyári és őszi-téli trendekhez. A minél pontosabb „trendiség” érdekében cukrászaik pár divatbemutatót is meglátogatnak, ihletgyűjtés céljából.
A képen a mostani, tavaszi-nyári menüsorból látunk ízelítőt; láthatjuk a szezon legdivatosabb papucsfazonját, Chaneltől, csoki-szegecsekkel; Anya Hindmarch strandtáskáját, üdítő barackos-marcipános ízesítéssel; narancs-pink krémcsodát Paul Smith ihlette fejfedővel borítva; Sonia Rykiel-féle csíkos habgyönyörűséget; és végül, de nem utolsósorban, Jason Wu ruhakölteményét, mákos-csokis változatban. De az étlapon találunk még Jean-Paul Gaultier, Erdem és Christopher Kane ihlette, bűnre csábító falatokat is. Hogy a teríték tekintetében se menjünk messzire a divat világától, a teát és süteményeket Paul Smith étkészletben szolgálják fel. A legegyszerűbb változatot „mindössze” 35 fontért rendelhetjük meg – házhozszállítás lehetséges, természetesen kizárólag pisztácia zöld vagy fakó rózsaszín Vespa robogóval kiszállítva.
A divat és gasztonómia összekapcsolódása nem újkeletű jelenség. Gondoljunk csak a muffin minden más süteményt legyőző pár évvel ezelőtti népszerűségére – főleg annak liszt nélküli, tömény csokoládés változatában: több film és a divatra igen érzékeny Szex és New York sorozatban is előszeretettel fogyasztották. Vagy a nemrég tetőpontjára ért macaroon-őrület – nem találhattunk olyan divatblogot, ahol a blogger két divathír között ne tért volna be egy cukrászdába, aznapi jól megérdemelt macaroon adagja elfogyasztása érdekében. A párizsi Ladurée cukrászda pedig felkérte még tavaly a Marni-divatházat, hogy tervezzen számukra a népszerű sütiből – íme a Marni-féle macaroon.
(Fotó és forrás: style.com, the-berkeley.co.uk)