Csokoládék érzésekre szabva

2012. február 10.

Nagy Judit, az MTV műsorvezetője a monogramjából eNJé márkanevű, saját csokoládékollekciót készített. A kollekció bemutatójának helyt adó Borssó Bisztró néhány órára csokiszentéllyé változott. Judit óriási lelkesedéssel mesélt az élményeiről, az érzéseiről, amelyek a csokoládékat ihlették.


Idegen tájakra kalauzolt el minket, ahonnan az alapcsokoládék és a fűszerek származnak. Biztatott, hogy engedjük át magunkat a zene, az illatok és a csokoládé kényeztetésének, és ami talán a legfontosabb, legyünk nyitottak az elsőre szokatlannak tűnő ízesítésekre is. Mennyiség helyett keressük a jó minőséget: a minőségi csokinak még a roppanása is másmilyen (keményebb), mint silányabb társaié.

Arra is választ kaptunk, hogy a műsorvezető hogyan került a csokoládékészítés háza tájára: férje íratta be három évvel ezelőtt egy csokoládékészítő tanfolyamra, amelyet aztán még két nemzetközi kurzus követett, így a legjobb belga mesterektől tanulhatta a szakma fortélyait.


A Szívdobbanás elnevezésű bonbonválogatásból csupán 160, szignózott darab készült, minden doboz alján megtalálható, hányadik került hozzánk a limitált szériából. Az enyém az 52. számú, lássuk, mit rejt. A dobozban kör alakban vannak elrendezve a bonbonok, közepén az édes naranccsal, tömjénnel és mirhával készült Teljességgel. Minden egyes bonbonhoz leírást is találunk – arról, hogy mi ihlette, és pontosan mit tartalmaz –, így megismerkedhetünk a vadborsos Bujasággal, a damaszkuszi rózsaolajas Titokzatossággal, a tonkababos Felszabadultsággal és a kassziás Biztonsággal.

A csokoládé nemcsak ihletet merített, de adott is: a díszdobozt Csilléry Orsolya grafikusművész akvarellje díszíti, a dobozban pedig egy külön erre az alkalomra felvett zenei anyag is található egy CD-n, amelyen a Trio National csokoládé ihlette zenei improvizációi hallhatók.

Szöveg: Bedi Cecília
Portré: Falus Kriszta