Késtechnika Chef Maki módra

2012. február 11.

Ha nem vagyunk nagy szakácsok, és a gasztronómia újabb csodáit inkább étteremben
szeretjük kipróbálni, akkor is előfordulhat, hogy este összedobnánk egy jó salátát, vagy egy olasz tésztához készülő szószhoz fel kellene aprítanunk egy hagymát, és egyáltalán nem mindegy, hogy ezt melyik késsel és milyen módszerrel tesszük. Nem véletlen, hogy Chef Makinak – aki rendszeres tanácsadónk a Marie Claire-ben – a késtechnika az egyik legrégebbi és legnépszerűbb kurzusa, hiszen olyan alapismeretekről van szó, amelyek jól jönnek a teljesen kezdőnek és a hobbiszakácsnak is.

Gyakorlás az órán

Az első és legfontosabb tudnivaló maga a technika, amellyel a kést fognunk kell: mutatóujjunk nem „feküdhet rá” a kés felső részére, hanem behúzva kell tartanunk, és a hüvelykujjal együtt a kés fémrészének a tövét kell támasztania, sőt az sem mindegy, hogy a vágófelületnek az elejét vagy a végét nyomjuk le először. Leírva nem tűnik egyszerűnek, és sajnos a gyakorlatban sem az, a kezünk hamar visszaáll a bevett pozícióba. De ne adjuk fel, minél többet gyakorlunk, annál jobban megy, úgyhogy aprítsunk szorgalmasan. Gyakorlásnak tökéletesen megteszi a sárgarépa, amelyből először vágjuk 3 milliméter széles, teljesen szabályos karikákat, aztán próbáljuk ki a gyufaszálszerű julienne-szeleteket is – nem lesz könnyű, de óriási sikerélmény, amikor megszületnek az első, szabályos darabok.

A megszerzett tudást kamatoztatva készül a chips lilakrumpliból 

Szeletelünk még hagymát, káposztát, filézünk narancsot, a végén pedig rózsát „faragunk” paradicsomhéjból, a másfél–két óra gyorsan elrepül. Oktatószakácsunk és segítői a kisebb balesetekre is fel vannak készülve: rutinosan látják el a tanulót, akinek az ujjából is sikerült levágni egy kis darabot. Előfordul, hiszen a késeknek jó élesnek kell lenniük, az éles kés szintén alapfeltétel egy jól felszerelt konyhában.

További információk a Makifood legújabb óráiról

Szöveg: Tiefenthaler Eszter