Sportkendőben versenyezhet a szaúdi lány

2012. július 31.

Wodjan Shaherkani, a 16 éves szaúdi cselgáncsozó lány pénteken száll ringbe a londoni olimpián, bár a fejkendője miatt egészen mostanáig vita folyt a részvételéről. A felek megegyeztek, így ő lesz az olimpia történetének első szaúdi női versenyzője.

Patthelyzet alakult ki múlt héten, mert a muszlim Wodjan és családja ragaszkodtak hozzá, hogy a lány verseny közben is viselhesse sportosra szabott hidzsábját, a nemzetközi cselgáncsszövetség szerint viszont ez sérti a biztonsági előírásokat.

A szövetség elnöke múlt hét csütörtökön még azt mondta: a Szaúd-arábiai versenyzőnő részt vesz a tornán, és a cselgáncs szabályainak megfelelően fog küzdeni – vagyis hidzsáb nélkül. A szaúdi sportszövetség vezetője erre azzal vágott vissza, hogy országuk azzal a feltétellel engedte a nőket az olimpiára, hogy ott is betartják az öltözködési előírásokat, emellett nem „keverednek” a másik nemmel, és mindig felügyeli a biztonságukat valaki. Az olimpiai bizottság és Shaherkaniék hétfő este végül megegyeztek: Wodjan hidzsábban küzdhet az ellenfelével pénteken.

Wodjan helyzete azért is különleges, mert nem kvalifikált az olimpiára. Egy női versenyzőtársával azért utazhatott Londonba, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyomást gyakorolt az arab országra, hogy 2012-ben végre szaúdi nők is versenyezhessenek az ötkarikás játékokon. Részvétele óriási kulturális jelentőséggel (is) bír, hiszen a szaúdi állami iskolákban a lányok a mai napig nem sportolhatnak, és a stadionokba sem léphetnek be nők.

A témával júliusi lapszámunkban is foglalkoztunk, Kendőben sprintelni? című cikkünkben írtunk a muszlim nők olimpiai részvételéről.

Kapcsolódó anyagunk:
Mintás körmök az olimpián

Forrás: New York Times, MTI, Reuters

Szöveg: Deme Zsófia, a Sanoma Médiaakadémia hallgatója