A Dining Guide szervezésében a főváros legmenőbb utcai étkezdéinek kínálatát kóstolhatjuk végig szeptember 7. és 9. között a Hold utcai vásárcsarnokban. A belépés ingyenes, a fogyasztás nem kötelező, de erősen ajánlott – legalábbis szerintünk, a felhozatalt elnézve.

Ha a város legjobb giroszosára, hamburgeresére vadászunk vagy egyszerűen csak ennénk egy jót végre a vendéglők és az étkezők falain kívül, az ötödik kerületi piacon a helyünk. Falatozgatáshoz például ideális helyszín lehet Jacques Liszt péksége, ahol a kenyereket olivaolaj különlegességekkel tesztelhetjük (Juhász Mihályról, aki jogtanácsosi állását hagyta ott, hogy saját pékséget nyisson, az augusztusi Marie Claire-ben írtunk). Ha pedig valami egzotikusabbra vágyunk, ne hagyjuk ki a hazai kaviárt és Wang mester kínai ételremekeit sem.

Húsimádóknak kötelező program a grillezett pleskavicát és mangalicacsodákat kínáló Sonkás és Húspatika standjai. A Fishmonger garnélái és kagylói felett pedig akár tengerparti nyaralásunkról is nosztalgiázhatunk – vagy ha ez idén kimaradt, most pótolhatjuk legalább az ízek tekintetében. Amikor már csak egy kis desszertnek maradt hely, kérjünk egy adag pisztáciát Fragola kézműves fagyizójában, mert ők mérik a város egyik legjobbját.

Míg a standok egész hétvégén várják a minőségi finom falatokra éhezőket, főzős programok között is dúskálhatunk. A szombati és vasárnapi blogkóstolón 15 gasztroblogger mutatja meg, mire képes a fakanalak és kondérok erdejében. Kiderül, mi is az a lecsószusi vagy a jambalaya, de ami a fő: fogásonként vagy menübe rendezve is belekóstolhatunk a végeredménybe.

A korán érkezők péntek déltől Gianni és Segal Viktor praktikáit leshetik el, akik halas salátát és lasagnét készítenek. A gyerekeket sem érdemes otthon hagyni, hátha rájuk ragad némi gasztrokultúra a Kuktanoda főzőiskolájában, és az unalmas nutellás palacsinta helyett ezután a fehér csokis panna cotta lesz a kedvencük. Ahogy nem lehet elég korán elkezdeni, úgy nincs késő sohasem megszeretni a főzést. Óvatos kezdőkként végre lendületbe jöhetünk egy szenvedéllyel főző séftől, gyakorlott szakácsként pedig inspirálódhatunk és kedvet kaphatunk a kísérletezéshez.

További információk a Dining Guide honlapján.

Szöveg: Deme Zsófia, a Sanoma Médiaakadémia hallgatója