Mi a közös Tillában, Cseh Laciban és Szalóki Ágiban? Mindhárman környezettudatosan élnek, és a fenntartható fejlődés ügye mellé álltak. A National Geographic idén szeptember 15-én tartja az Ökonapot, ahol mindenki tájékozódhat arról, hogy milyen kisebb-nagyobb lépéseket tehet a környezettudatosabb életmódért.

Till Attila, a program házigazdája


Tilla, az esemény házigazdája teljesen leszokott a pazarló életmódról, ezért áramtalanítja a lakását, ha a család hosszabb időre elutazik és évek óta szelektíven gyűjti a hulladékot. Cseh Laci házának fűtésrendszere teljes egészében a megújuló energiaforrásokra épül, míg Szalóki Ági igyekszik kevés vegyszert használni, és természetes anyagokkal helyettesíteni őket. Ági számára fontos, hogy önmagában is megteremtse a harmóniát, ezért rendszeresen jógázik. „Az egyensúly eléréséhez alapvető, hogy ismerjük, és figyelembe vegyük a saját határainkat. Ha tudjuk ezeket, akkor törekedhetünk az egyensúlyra. Ahogyan a testünktől sem akarhatunk többet, úgy a Földből sem fogyaszthatunk a végtelenségig”- mondta az énekesnő.

Szalóki Ági jógázik

Az esemény pont erre fókuszál: hogyan találjuk meg az elveszett egyensúlyt. Ennek a jegyében az Ökonap programjain felmerül a közösségi kertek, az alternatív élelmiszervásárlási rendszerek és a helyi pénz kérdésköre is. A téma fontossága evidens, és soha nem válhat unott közhellyé. Mégsem magától értetődő, hogy életvitelünkön, gondolkozásmódunkon a környezetvédelem jegyében változtassunk. A rendezvény célja is az, hogy pazarló és fölösleges szokásainkat hasznosakra cseréljük, és például a szelektív hulladékgyűjtés mindennapjaink természetes velejárója legyen.

Szeptember 15-én, a Millenáris Parkban mindenki megtalálja a számítását, aki szórakozva szeretne többet megtudni a környezettudatos életmódról. Szó lesz a passzív házakról és a slow mozgalomról, interaktív programok várják a gyerekeket és felnőtteket. Az eseményen zenél a Carbonfools, a Kerekes Band és Szalóki Ági is.