Le Beaujolais Est Arrivé! – Kóstold meg Budapesten

2012. november 19.

Tizenöt fővárosi étteremben és bárban kóstolhatjuk meg a legendás francia újbort. A 2012-es beaujolais nouveau az Air France menetrend szerinti lyoni járatával érkezett Budapestre.

Bulik és ünnepségek köszöntik Franciaországban – és évek óta a világ sok más országában is – a népszerű újbor, a beaujolais nouveau megérkeztét. Régi hagyomány, hogy november harmadik csütörtökén, egészen pontosan éjfélkor kerül piacra, és ezen az éjszakán hangzik el világszerte a „Le Beaujolais Est Arrivé!” (Megérkezett a beaujolais!) felkiáltás is, amellyel kezdetét veszi az újborhoz kapcsolódó kóstolók és lakmározások sora.

A bisztróknak és az újbor rajongóinak köszönhetően a beaujolais érkezése ma már a társasági élet eseménye. A borvidék nagyvárosa, Lyon után (ahol úgy tartják, hogy a Rhône és a Saône mellett a beaujolais a város harmadik folyója) meghódította Párizst, Európát, majd szép lassan az egész világot. Ma Franciaország után Japánban, az Egyesült Államokban és Németországban isszák a legtöbbet belőle.

A régió közel háromezer borgazdaságot foglal magába, és az újbor a szinte kizárólag itt termő gamay szőlőből készül. Gyümölcsös, könnyű bor a végeredmény, amelyet fiatalon a legjobb fogyasztani. Nem meglepő, hogy Franciaországban a bor is kapcsolódik a divathoz: az újbor üvegét fel szokták öltöztetni, idén egy fiatal divattervező, Lucinda Rossat tervezett piros öltözéket a palacknak.

Az újbort idén egyenesen Lyonból, az Air France menetrend szerinti járatával hozták Budapestre. Hogy a meseszép Rhône-Alpes régió és a Francia Idegenforgalmi Hivatal milyen komolyan szeretne új barátokat szerezni neki, bizonyítja, hogy magyar nyelvű honlapot is indítottak. Itt nézhetjük meg annak a tizenöt budapesti étteremnek, bisztrónak és bárnak a nevét is, ahol megkóstolhatjuk a 2012-es beaujolais nouveau-t.

Fotó: Venczel Zsolt