Latin-amerikai díjnyertesek seregszemléje

2013. február 16.

Van programod a jövő hétre. Latin-Amerika eddig elhanyagolt filmjeiből gyűjtöttek össze a szervezők egy hosszú hétvégére valót. És végre nem csak a budapestiek örülhetnek.

Gael García Bernal, a No című film főszereplője


Egy kezünk bőven elég lesz, hogy megszámoljuk, hány kortárs latin-amerikai filmet láttunk mondjuk az utóbbi pár évben – már ha láttunk egyáltalán. Nincs nagyon mit szégyellni a siralmas végeredményen, annyira kevés ért el hozzánk a latin-amerikai filmtermésből, elég mostohán bántak vele a hazai forgalmazók, a Cirkót leszámítva. De eddig, s ne tovább. Az Országos Latin-amerikai Filmnapok (OLAF) segít bepótolni az elvesztegetett időt, méghozzá válogatott ínyencségekkel, és mindjárt az ország 12 városában egyszerre, február 21. és 24. között. Az első OLAF kiemelt országa Chile lesz.

Jelenet a The Puzzle (Rompecabezas) című filmből

A programban jobbnál jobb fesztiválnyertes filmek között válogathatunk, sőt lesz köztük Oscar-jelölt is (No). A dokumentumfilmfanoknak sem lehet egyetlen rossz szavuk sem: a Verzión is nagy sikert aratott Patricio Guzmán külön szekciót kapott, a Párizsban élő chilei rendezőnek négy filmjét is elcsíphetjük a fesztiválon. Személyesen pedig Manuel Mesquitával és Carloto Cottával találkozhatunk, akik a Tabu című film szereplői.

Jelenet a Post Tenebras Lux című filmből

Budapesten a Cirkóba és a Toldiba tudunk beülni, vidéken pedig Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Eger, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged, Szentendre, Szolnok, Szombathely mozijaiba érdemes ellátogatni egy falat Latin-Amerikáért. Nagyon jó filmeket vetítenek, érdemes felállni az otthoni karosszékekből.






OLAF – Országos Latin-amerikai Filmnapok
2013. február 21–24.
https://www.facebook.com/events/144762305683092/

Szerző: Fiáth Marianna