A mindennapok hősei

2014. április 17.
Visszaadnál egy földön talált pénztárcát? Megállnál, hogy segíts egy botorkáló vak nőnek? A Hősök tere projekt célja, hogy felhívja a figyelmet rá, néhány egyszerű, emberi gesztussal bárkiből válhat a mindennapok hőse.

A projektben kilenc különböző szituációt játszottak el a beépített színészek, a leghétköznapibb, csupán pár másodpercet igénylő helyzetektől, mint a turisták útbaigazítása, vagy az ügyetlen szendvicsember felsegítése, egészen olyan bonyolult esetekig tették próbára a járókelőket, mint a menekülő műtárgyrablók megállítása.

Sajnos úgy tűnik, hogy manapság minél időigényesebb a segítségnyújtás, annál kevésbé szánja rá magát az ember, hogy értékes perceket áldozzon másokra. Továbbá sokat számít az is, hányan vannak jelen a szituációban, ugyanis több ember között megoszlik a felelősségérzet, így mindenki a másiktól várja a helyzet megoldását.

De a Hősök Tere projekt megálmodói hisznek abban, hogy a segítségnyújtás fejleszthető képesség: „Abban segítünk, hogy hétköznapi emberek hétköznapi hősökké váljanak, hogy elsajátítsák azokat a képességeket, amelyek segítségével megváltoztathatják a világunkat! Tudományosan igazolt, gyakorlatias, tapasztalatokon alapuló programokon keresztül szeretnénk elérni, hogy felismerjék azokat a helyzeteket, amelyekben segítséget nyújthatnak másoknak, amelyeken változtathatnak, s emellett célunk az is, hogy érzékenyebbé váljanak az ilyen szituációk iránt.” – írják a kezdeményezés honlapján.

A szívmelengető videó mosolyaiból pedig egyből eszünkbe juthat az a jóleső érzés, ami eltölti az embert, miután segített egy idegennek, vagy éppen minket segített ki egy kedves arra járó, és rájövünk, hogy segíteni tényleg, igazán jó dolog.