A mindennapok hősei

2014. április 17. |

Visszaadnál egy földön talált pénztárcát? Megállnál, hogy segíts egy botorkáló vak nőnek? A Hősök tere projekt célja, hogy felhívja a figyelmet rá, néhány egyszerű, emberi gesztussal bárkiből válhat a mindennapok hőse.

A projektben kilenc különböző szituációt játszottak el a beépített színészek, a leghétköznapibb, csupán pár másodpercet igénylő helyzetektől, mint a turisták útbaigazítása, vagy az ügyetlen szendvicsember felsegítése, egészen olyan bonyolult esetekig tették próbára a járókelőket, mint a menekülő műtárgyrablók megállítása.

Sajnos úgy tűnik, hogy manapság minél időigényesebb a segítségnyújtás, annál kevésbé szánja rá magát az ember, hogy értékes perceket áldozzon másokra. Továbbá sokat számít az is, hányan vannak jelen a szituációban, ugyanis több ember között megoszlik a felelősségérzet, így mindenki a másiktól várja a helyzet megoldását.

De a Hősök Tere projekt megálmodói hisznek abban, hogy a segítségnyújtás fejleszthető képesség: „Abban segítünk, hogy hétköznapi emberek hétköznapi hősökké váljanak, hogy elsajátítsák azokat a képességeket, amelyek segítségével megváltoztathatják a világunkat! Tudományosan igazolt, gyakorlatias, tapasztalatokon alapuló programokon keresztül szeretnénk elérni, hogy felismerjék azokat a helyzeteket, amelyekben segítséget nyújthatnak másoknak, amelyeken változtathatnak, s emellett célunk az is, hogy érzékenyebbé váljanak az ilyen szituációk iránt.” – írják a kezdeményezés honlapján.

A szívmelengető videó mosolyaiból pedig egyből eszünkbe juthat az a jóleső érzés, ami eltölti az embert, miután segített egy idegennek, vagy éppen minket segített ki egy kedves arra járó, és rájövünk, hogy segíteni tényleg, igazán jó dolog.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Magazin