Hétköznapi hősök kerestetnek

2014. március 29.
Gondoltad volna, hogy akár 15 percig is feküdhet valaki úgy az utcán, hogy bárki megkérdezné tőle, hogy segíthet-e? A Hősök Tere civil kezdeményezés elindítói arra buzdítanak, hogy mindenki vegye észre, mikor tud segíteni, és merjen is segíteni.

Szerdán indították útjára a hétköznapi hősiességet népszerűsítő Hősök Tere kezdeményezést. „Olyan országban szeretnénk élni, ahol az emberek odafigyelnek egymásra. A Hősök Tere keretében Magyarországon önkéntesek szövetkeztek arra, hogy elérjék, minél több ember álljon ki, és tegyen másokért a mindennapokban” – mondta Halácsy Péter, a Prezi társalapítója, a Hősök Tere kezdeményes egyik elindítója.

A kezdeményezés sajtótájékoztatóján Orosz Györgyi, Halácsy Péter és Orosz Gábor

A kezdeményezés tudományos hátterében a Heroic Imagination Project áll – alapítója dr. Philip Zimbardo szociálpszichológus, a Stanford Egyetem professzora. Ez a képzési program a gátlásokat feloldó hétköznapi hősiességet állítja középpontba.

„A nemzetközi kutatások azt bizonyítják, hogy az emberek azért nem viselkednek hősiesen kritikus helyzetekben, mert nem tudják, hogy akár viselkedhetnének másként is, nem ismerik fel a helyzetet vagy éppen a többség nyomására nem mernek cselekedni. A Hősök Tere azon dolgozik, hogy ezeket a félelmeinket, gátlásainkat sikerüljön legyőznünk” – mondta Orosz Gábor szociálpszichológus, a Hősök Tere kezdeményezés egyik szakértője. Példaként említette, hogy ha valaki rosszul lesz egy villamoson, akkor nem azért áll bénultan a többség, mert nem szeretne segíteni rajta, hanem inkább azért, mert senki nem mer „reflektorfénybe” kerülni azáltal, hogy elsőként lép oda az illetőhöz.

A kezdeményezés hivatalos elindítása előtt egy videós kísérletet végeztek (az egyik résztvevő beszámolóját itt olvashatod el), három helyszínen tesztelték az embereket. Leggyorsabban azokon a helyeken segítenek az emberek egymáson, ahol nagyon nehéz kikerülni az utcán fekvő embert. De például egy nyílt részen akár negyedórát feküdhetünk úgy az utcán, hogy senki se jöjjön oda megkérdezni, mi a bajunk.

A Hősök Teréhez bárki csatlakozhat, eddig már több mint 100 önkéntes segíti őket. Támogatóként eddig hozzávetőleg 60 magánszemély és 20 vállalkozás jelentkezett. Ezáltal első lépésként 200 pedagógus számára válik lehetővé, hogy megtanulhassák a „hős-módszert”, hogy ők is továbbadhassák a tanítványaiknak.

„Azt akarjuk elérni, hogy minél több ember merjen kiállni és tenni másokért a mindennapokban. Április elején egy Hős Pikniket szervezünk Dr. Zimbardoval, majd június 15-én megrendezzük a Helló Hősök fesztivált. Június 20-án indítjuk workshopjainkat, ahol tanárokat képzünk” – mondta Orosz Györgyi, a Hősök Tere társalapítója.

Az ügy népszerűsítésében olyan neves előadók és közéleti szereplők segítenek mint Szabó Kimmel Tamás, Szervét Tibor, Harcsa Veronika, Korsós Judit Lola, Pásztory Dóra és Pásztor Anna.