Női tárca: esküvő költséghatékonyan

2021. március 22.
Egy esküvő sok kiadással jár, némi tudatossággal azonban sokat le lehet faragni a költségekből.

Van, aki számára az élet legnagyobb eseménye, mások csak túl akarnak esni rajta – bárhogy is legyen, egy esküvő és az általában hozzá tartozó lakodalom mindig drága mulatság. Ha a pénz nem számít, akkor nincs miről beszélni, de ha a büdzsénk véges, akkor egy megoldás van: kompromisszumokat kötni. Ez nem azt jelenti, hogy fel kell adni a tökéletes esküvőről szőtt álmainkat, hanem azt, hogy reálisan végig kell gondolni, mitől lesz számunkra felejthetetlen az élmény. Spoiler: szinte teljesen biztos, hogy nem a tárgyaktól.

noi-tarca-eskuvo

Online meghívó

Sokat spórolhatunk, ha nem készíttetünk hagyományos meghívót. Remek oldalak léteznek, amelyeken esküvői honlapot kreálhat a pár, bárminemű informatikai ismeret nélkül. Ezeken minden egyéb részletet is megoszthattok a násznéppel (tippek: theknot.com, withjoy.com, eskuvonk.hu).

Natúrtrend a dekorációban

„A menyasszonyi csokor legyen nagyon szép, és készüljön szezonális virágokból – mondja Rácz Nikolett, a Nira-Dekor alapítója. – Elég, ha stratégiailag jól elhelyezett pontokon köszön vissza a csokor fő virága, a többi helyre tehetünk zöldet vagy fotókat a barátokról. Ezzel 30-40 százalékot faraghatunk a növények árából.” 2021-ben tartja magát a száraz virágok, a pampafű, a pálmalevelek, és úgy általában a zöldek trendje.

KIADÁSOK*
Helyszín menüvel együtt kb. 80 főre számolva: 800 000–1 500 000 Ft – ez az a költség, ami általában visszajön a nászajándékként kapott pénzből / ajándékokból Ruhák és gyűrűk: 200 000–1 500 000 Ft Vőfély, ceremóniamester 60 000–150 000 Ft, 120 000–400 000 Ft – ha nincs igazi showman a baráti társaságban, aki hajlandó az egész napot és éjszakát levezényelni, ez egy olyan kiadás, amit nem érdemes kispórolni Zenekar/DJ: 60–180 000 Ft Fotós és videós külön-külön: 120 000–180 000 Ft Dekor: 150 000–300 000 Ft Egyebek: (smink, haj, meghívó, torta, táncoktatás) Összesen több mint 3 000 000 Ft *Ezek az átlagárak, léteznek olcsóbb megoldások is, a határ pedig a csillagos ég.

Húzzuk le a listáról

Rengeteg olyan apró kiadás van, ami összeadva nagy összeget tesz ki. Ezek közül sokat csak a megszokás tart életben, valójában nem sok értelmük van. Ilyen például a köszönőajándék, amelyet a legtöbb vendég kidob, vagy valami doboz mélyén végzi. Menyasszonyi autónak jó lesz egy rokon vagy barát autója is. Lufieregetés? Mégis minek, hogy pár kép kedvéért még több műanyag hulladékot juttassatok a természetbe? A nyitótánc pedig fullasztó füstgép nélkül is szép, vagy éppen kacagtató élmény lehet.

Bennfentes tippek

A legnépszerűbb hazai tematikus Facebook-csoport, a Menyasszonyi csevegő és az eskuvotszervezek.hu alapítója, Isik Zsuzsa rendezvényszervező úgy véli, van három olyan fontos dolog, amivel pénzt takaríthatunk meg.

Ne szombaton: pénteken általában 10% kedvezményt kínálnak a helyszínek. Ráadásul a járvány miatt rengeteg pár esküvője csúszik más időpontra, így egyre gyakoribbak a csütörtöki és a vasárnapi esküvők is.

Ne a főszezonban: Áprilisban már jó az idő, októberben pedig akár nyári meleg is lehet, miért ragaszkodnátok az augusztushoz?

Létszámstop: Azt hívjátok meg, akit ti szeretnétek, ne engedjetek a külső nyomásnak. Népszerűek manapság a mikroesküvők, amelyeket valakinek a kertjében tartanak minimális létszámmal, ez is egy módja lehet a költségcsökkentésnek.

Szöveg: Tóth Orsi Fotó: Unsplash

Olvass tovább!