„Forduljunk tisztelettel a növények, a fák, az állatok felé” – Aszalós Réka, a Marie Claire Go Green nagykövete

2021. június 18.
Áprilisi lapszámunkban Go Green nagykövetválasztást hirdettünk, a szavazás győztese az olvasók voksai alapján dr. Aszalós Réka erdőökológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa, a 10 millió Fa közösség ökológus szakértője. A Marie Claire Go Green nagyköveteként Réka egész évben velünk marad, hogy tippeket, tanácsokat adjon a zöldebb élethez, és hogy mit tehetünk egyéni szinten a bolygónk egészségéért.

Hogyan maradhatunk környezettudatosak nyáron?

Sokat hangoztatjuk, de talán nem lehet elégszer elmondani, hogy még mindig nagyon szemetesek az erdőink, úgy gondolom, erre figyelni kell, tehát a kirándulások során semmiféle szemetet ne hagyjunk az erdőben. Ezenkívül a nyári időszakban is keressük az állatkísérlet-mentes (cruelty free), vegán címkéket a mosószereken, kozmetikai termékeken. Szerintem érdemes eltávolodni az erős kozmetikumoktól, naptejből is lehet teljesen biót vagy házi készítésűt is választani. Nyáron sok vizet fogyasztunk – amennyire lehet, kerüljük a palackozott vizet, és saját kulaccsal keljünk útra.

Mitől lesz fenntartható az utazás?

Tudatos tervezéssel: gondoljuk át, hogy valóban fontos-e oda utaznunk, ahova készülünk. A fapados járatok például nagymértékben növelik a szén-dioxid-kibocsátást, tehát érdemes átgondolni az „elugrom Barcelonába vagy Londonba, mert olcsó” típusú utakat. Ez a városoknak sem túl jó és a környezetnek sem. A rövid kiruccanások helyett érdemes ritkábban, de hosszabb időre menni, és amikor csak lehet, repülő helyett autóval vagy vonattal utazni, már ezzel is jelentősen csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátásunkat. Feleslegesnek tartom azt, hogy évente repkedjünk Balira meg Thaiföldre, Európában is rengeteg klassz célpont van.

Mire hívnád fel a figyelmet, amiről kevés szó esik, mégis fontos?

Szemléletváltásra van szükség, tudatosítani, hogy azoknak az állatoknak és a növényeknek a többségének, amelyekkel együtt élünk a Földön, ugyanakkora joga van ehhez az élőhelyhez, mint nekünk. Valójában mély tiszteletet kellene éreznünk a növények, a fák, az állatok iránt. Nem történne ennyi szörnyűség, ha tisztelnénk őket. Szerintem az embert mentálisan is megváltoztatja, ha elkezd nagyobb tisztelettel bánni az állatokkal, növényekkel. Ehhez nem kell mindenkinek vegánnak lennie, elég, ha megfelelően választ ételt, kozmetikumot, mosószert.

Szöveg: Barnóczki Brigitta Fotó: Dombóvári Judit

Olvass tovább!