II. Margit: 82 évesen is csúcsformában a kontinens korelnök királynője

2023. február 13.
Hosszú uralkodása alatt a dán királynő számára mindig is a trón állt az első helyen, még ha így több családtagjával is komoly konfliktusokat kellett vállalnia. Alattvalói viszont évtizedek óta rajongásig szeretik II. Margitot, aki szabadidejében könyveket fordít, jelmezeket tervez és hullámvasutazik.
II. Margit királynő és II. Erzsébet királynő
2022 szeptembere, harmad-unokanővére, II. Erzsébet brit királynő halála óta ő Európa leghosszabb ideje hivatalban lévő államfője. Hazájában, Dániában mindössze egyetlen király uralkodott nála hosszabb ideig. És ebben a pillanatban ő Európa egyetlen női uralkodója. II. Margit tavaly ünnepelte trónra lépésének ötvenedik évfordulóját. Az ünneplés nem könnyen jött össze, előbb a járványhelyzet miatt halasztották azt el az év elejéről szeptemberre, II. Erzsébet szeptemberi halála és temetése, valamint II. Margit Covid-betegsége miatt azután még későbbre tolták.

Dánia királynője, II. Margit 1940. áprilisában született, egy héttel azután, hogy a náci Németország megszállta Koppenhágát. 13 éves kora óta tudatosan készült az uralkodásra, ebben az évben lépett életbe az az új törvény, amely lehetővé tette, hogy egy nap nő létére megkoronázzák majd. 1972-ben foglalta el a trónt. A nemzetközi sajtó már ekkor az egekig magasztalta: „Eszes, tehetséges és kiváló a humorérzéke is” – lelkendezett többek között a Los Angeles Times. És népszerűsége az azóta eltelt ötven évben folyamatosan csak nőtt. De vajon miért rajonghatnak érte dán alattvalói annyira, hogy még a dohányzás iránti szenvedélyét is megbocsájtják? 

Színes ruhák, színes egyéniség

A hosszú ideje töretlen népszerűséget példátlan elhivatottsága mellett botrányoktól mentes életének és végtelenül színes egyéniségének köszönheti. Királynői, protokolláris kötelezettségein túl szenvedélyesen érdekli a régészet és a nyelvészet. Öt nyelven beszél folyékonyan, olykor híres regényeket fordít vagy épp illusztrál a rajzaival, mint például A Gyűrűk Ura dán kiadását. Hazai és nemzetközi körökben is elismert jelmez- és díszlettervező, a dánok mégsem a kreativitását és az intelligenciáját említik első helyen vele kapcsolatban, hanem a barátságos és közvetlen természetét. Az uralkodókkal kapcsolatos sztereotípiákkal ellentétben II. Margit a lehető legtermészetesebb módon vesz magának hotdogot a kedvenc árusánál, vagy áll le beszélgetni az utcán az alattvalóival. Emlékezetesnek tartják azt is, hogy tavaly, uralkodásának ötvenedik évfordulóját a koppenhágai Tivoli vidámparkban is megünnepelte: ment egy kört a hullámvasúton.

Szerző: Bakóczy Szilvia

A teljes cikket keresd a Marie Claire friss lapszámában!