Lehet-e giliszták nélkül beltéren komposztálni?

2023. április 14.
Bobák Szilvia, a Marie Clarie szerkesztőségének legzöldebb tagja lakásban él, így sokáig csak álmodozott arról, milyen szuper lenne, ha a hulladékát beltéri komposzttal csökkenthetné. Vágya végre beteljesült, így örömmel számolt be első tapasztalatairól.
ComPot beltéri komposzt

Az előző otthonom mellett volt egy iskola óriási kerti komposzttal, gerilla módon nyaranta mindig oda hordtam a gyümölcs- és zöldséghéjakat, és csak reménykedtem, hogy a suliban termelődő kerti hulladék között senkinek nem fog feltűnni némi dinnyehéj és az a sok répavég, amely a sültrépa-mániámról ad tanúbizonyságot. De aztán elköltöztem. Most nagyon messze van tőlem az összes közösségi komposzt, a társasház többi lakója pedig nem igazán vevő a közös, egyébként a helyi önkormányzatnál ingyen és bérmentve igényelhető kerti komposztra. Sőt, inkább dacból olajos pizzásdobozokkal töltik fel a műanyagszemetest. Szóval a komposztügyet egyelőre a négy fal között kell megoldanom.

Gilisztás vagy gilisztamentes?

Mindenről a tavaly nyár végi lecsóbefőzés tehet: sírhatnékom lett, amikor egy nagy vájling ütődött paradicsomdarabot és egyéb paprikamaradványt öntöttem bele a kommunális szemétbe. A beltéri komposztálásról addig nem sokat tudtam, derengett valami rémtörténet gilisztákról és az igazán avantgárd hangzású komposztteáról. A nikkelszamovár után ki tudja…

Némi böngészés után kiderült, hogy a gilisztakomposzt az egyik legfantasztikusabb dolog a világon. A szorgos komposztgiliszták a konyhai szerves hulladékot megeszik, majd végtermékül tápanyagban dús, morzsalékos humuszt állítanak elő – akár három hónap alatt. Az internet gyorsított felvételes videóit nézni jó muri, de hogy valóban gilisztákat telepítsek a konyhámba? Hát… Kezdő komposztosként – mint egy elsőgyerekes anyuka – már láttam is lelki szemeim előtt, hogy véletlenül megmérgezem a gilisztáimat vagy belefullasztom, netán kiszárítom őket a nem megfelelően kezelt ládában. (Igen, ez mind lehetséges a szakirodalom szerint.) Na meg a nyaralás. A macskáknak is nehéz szittert találni, nem még száz darab komposztgilisztának!

Az új kedvenc Google-kifejezésem így a gilisztamentes komposzt lett. Szerencsére ilyen is van. Naná, hogy ez is a japánokhoz kötődik, mint annyi tökélyre fejlesztett találmány. Az ún. bokashi komposztálás során különböző mikroorganizmusokkal beoltott bokashi korpát kevernek a szerves hulladékhoz, így hatékonyabbá válik a bomlási folyamat. A japán komposzttechnika csak anaerob, tehát oxigénmentes környezetben működik, ezért egy zárt edény szükséges hozzá. És itt jön képbe a már említett komposzttea: a bokashi vödör legalján folyadék gyűlik össze, ezt egy kis csapon keresztül lehet leereszteni. (Ugyanolyan csap van rajta, mint a szamováron, csak szólok.) Ez a komposztlé locsolóvízhez adagolva szuperértékes növénytápoldat, koncentrátumként pedig lefolyótisztítóként is működik.

Fotó: ComPot

A cikk folytatását keresd a friss Marie Claire magazinban!