Vágyak a sorok között – Mit tartanak az írók az erotika hatalmáról?

2023. június 10.
Beleszerethetünk regényhősökbe? Filmek főszereplőibe? Hevesebben dobog a szívünk szerelmes verseket olvasva? Hatással van ránk a fehér papírra fekete betűkkel nyomtatott, vágyakozástól csöpögő erotika? Őszintén! Engem mindig lenyűgözött a varázslat, ahogy a fikció rafináltan rabul ejti az érzékeinket. Öt írót kérdeztünk, hogy mely művek képesek erre, és rájuk milyen erotikus könyvek és filmek hatottak.
Vágyak a sorok között - Mit tartanak az írók az erotika hatalmáról?

Szécsi Noémi

Lehet tanulni valamit az erotikáról könyvekből?

„Mindenképpen. Segít felfedezni, hogy mi az, ami hat ránk, mire lennénk fogékonyak a való életben. Ha pedig éppen hiányzik az életünkből ez az elem, akkor ideiglenesen pótolhatja is.”

Závada Péter

Felnőttként, ma, most, hogy gondolod: mi volt életed legemlékezetesebb erotikus irodalmi élménye?

„Sade márki Justine-je vagy Georges Bataille A szem története extremitásuk és gátlástalanságuk miatt mindenképp emlékezetesek maradnak. Ezeknél a szerzőknél meghökkentem, hogy »Váó, ilyet is le lehet írni?«. De aztán megelégedéssel nyugtáztam, hogy ezek szerint le.”

Cserna-Szabó András

Lehet könyvet írni erotikus vagy szexuális dimenzió nélkül?

„A művészetnek mindig is az egyik fő témája volt és lesz a szexualitás, az erotika, a testi szerelem, vagy nevezzük, ahogy akarjuk, én leginkább dugásnak hívom. Nem véletlen, hogy már az ókori görögök mitológiája vagy éppen az Ószövetség is tele van mai szemmel nagyon durva perverzitásokkal.”

Graf Dorka

Kamaszkorodban milyen, erotikában tobzódó könyv volt nagy hatással rád?

„Én kis hülye művészgyerek voltam, inkább szerelemről álmodoztam, mint erotikáról vagy szexről, szerelmem tárgyai valós fiúk voltak, nem filmek vagy könyvek hősei – de az például élénken él bennem, hogy a nővérem milyen szerelmes volt Paul Newmanbe, aki mellett azért a srác, aki nekem tetszett, nyilván labdába sem rúghatott.”

Kemény Zsófi

Lehet könyvet írni erotikus vagy szexuális dimenzió nélkül?

„Lehet, csak nem érdemes. Abban a regényben, amelyet most írok, rengeteg szexhez kapcsolódó dolog van, meztelenség és minden egyéb. Ebben az a nehéz, hogy az írónak is van apukája, aki néha ráadásul az első olvasója is. Amikor először kellett egy szexjelenetemet megmutatnom apukámnak, az konkrétan olyan érzés volt, mintha rám nyitott volna, miközben épp elvesztem a szüzességem.”

Fotó: Getty Images

A teljes interjúkat keresd a Marie Claire 2023/4. lapszámában!

Marie Claire 2023/4