Szia, női foci érdekel?

2023. október 22.
Koncz Krisztina, a becenevén Kiksi, 46 éves édesanya. 2021 nyarán megkérdezte Zserai Zsolt edzőt, mi kell ahhoz, hogy Leányfalun női foci induljon. Az edző rávágta: szerezzen 15 nőt, és akkor lesz foci.

1.  Még minden nyugodt és csendes augusztus utolsó vasárnapján. Antal Zoltán, a Leányfalu SE elnöke 8.30-kor felfesti a gyepet a háromnegyed pályás mérkőzéshez.

2. Bemelegítés a meccs előtt. „Mi a legnehezebb ebben az egészben?” –kérdezem Zsoltot, az edzőt. „A lányok!” —mondja nevetve. A csapat nem csak fizikai erőnlétet igényel, de lelki egyensúlyt, támogatást, egységet is.

3. Zserai Zsolt első női focicsapata mindenféle tudás nélkül lépett először pályára két éve, azóta túl számos megpróbáltatáson és sikeren, ma már teljes női szakágról álmodik.

4. A 44 éves Téglás Viktória a helyére viszi a focikaput. A civilben személyi asszisztensként dolgozó Tégla egy-egy konfliktus kapcsán szívesen beszélget, lelkizik a csapat fiatalabb tagjaival.

5. Bár az utóbbi évben frissült a csapat, az átlag életkor 40 körüli. Sokuknak gyereke, családja van, ha nem tudják megoldani a gyerekekre való vigyázást, elhozzák magukkal őket az edzésre.

6. „Fiatalos lendületünk is van már!” – mondták a lányok az öltözőben. A tinédzser játékosok nem bánják, hogy olykor 20-30 év korkülönbség is van a csapattagok között. Balról jobbra: Kóbor Luca (19), Tasnádi Rita és Füledi Kamilla (17)

7. „Együtt vagyunk”. Kedd és csütörtök délután vannak az edzések. Késő őszig szabadpályán, télen a helyi iskolák tornatermeiben.

8. Csak semmi bonyodalom. A Leányfalu SE mottóját Rózsa Sándor szelleme idézi meg.

9. Kiksi (Koncz Krisztina), az alapító csapattag, Gavalda Kinga, a csapatkapitány, Téglás Viki és Tasnádi Rita készülnek a pályára lépéshez.

10. A szemekbe lógó haj nem lehet akadály! Mára már a huszonéves korosztály is megjelent a csapatban: Marosi Renáta és Szabó Viktória felkötik a copfjukat.

11. Még fél óra a mérkőzésig. Balról jobbra: Kovács Eszter aka Sanyi a kapus, Gavalda Kinga csapatkapitány, Szekeres Brigitta Luca a szélső futó és Szenteleki Cintia védő.

12. Kiksi a folyosón vár, miközben Kinga – aki egy fogműtét miatt nem tud ma pályára lépni – ideiglenesen egy meccs erejéig Tégla vállára köti a csapatkapitány szalagot.

13. A nyújtás soha nem maradhat el.  A 26-os mezszámú Tasnádi Rita civilben fitnesztermet vezet, így szakszerűen tud segíteni csapattársainak, ha bemelegítésről vagy sérülések esetén kineziológiai tapasz felragasztásáról van szó.

14. Sok játékos háttérországát a férje biztosítja. Hogy hetente kétszer eljussanak edzésre és hétvégente a meccseken részt tudjanak venni, a férjek segítenek a gyerekek iskolai, különórás vagy sportköri logisztikájában.

15. Leányfalu SE! – üvöltik bele a vasárnap délelőttbe. Kiksi kisfia, Dani ott van szinte minden meccsen, amin édesanyja játszik. Apukája – Diebel András – addig bográcsételt készít a csapatnak és rendszeresen elkíséri őket Szergej kutyájuk is. 

16. Szekeres Brigitta Luca, aki szélső futó vagy csatár pozícióban szokott játszani, éppen küzd a Dunakeszi SE játékosa ellen.

17. Gyöngyösi Alexandra nem adja ingyen a labdát, jól is teszi, mert 2-0-ra verték a VS Dunakeszi csapatot.

18. Az augusztus végi meccset kivéve, sorozatban nyert a csapat szeptemberben.

19. A Leányfalu SE történelme 1949-ig nyúlik vissza, jelenleg 160 igazolt játékosuk van. Kiksi, aki civilben egy konferenciaszervező cégnél dolgozik, visszaviszi a labdákat a szertárba.

20. Mesebeli hely ez. A focipályának kivételes adottságai is vannak a lányokon túl: gesztenyesor árnyékolja, egy Gomba nevű büfé és játszótér van közvetlen mellette, bicikliút és ősfás park határolja, a végében pedig ott folyik a Duna, ahová a meccs után beromboltak a lányok. A mindig energikus, 48 éves Koritár Anett (jobb szélén) már a jövőbe tekint.

Fotó: Bácsi Róbert László Szöveg: Szakácsi Eszter

A cikket elolvashatod a Marie Claire 2023/6-os lapszámában!