Креативна Україна – Kreatív Ukrajna

2023. december 14.
Neves séf és ismert divattervező, a legújabb technikákat alkalmazó vagy a tradicionális kézművességet éltető művész. Az ukrán új hullám képviselői friss és feltűnő alkotásaikhoz mindannyian az ukrán kulturális örökség és hagyományok tárházából merítenek.

Felemelkedőben lévő Ukrajna, Ukraine Rising. Ez a címe annak a most megjelent vaskos albumnak, amely helyi alkotókat mutat be (angol nyelven). Fejezetekre bontva igazít el a képzőművészek, a divattervezők, a belsőépítészek, a fotósok, a vizuális művészetek és a kézművesség legjobbjai között. Ha saját szemünkkel látjuk az ötletek, tervek és az igényes megvalósítások, művek tucatjait, jobban megérthetjük azt is, hogy mit és miért védelmeznek olyan elszántan fiatalok ezrei a szomszédunkban. Hommage egy háborúban szenvedő ország tehetségeinek.

Ukrán tájakba öltözve: The Coat

A prêt-à-porter womenswear brandet épp tíz évvel ezelőtt alapította Katya Szilcsenko (Катя Сильченко), aki a márka kreatív vezetőjeként az új kollekciókkal a divatvilág figyelmét kísérli meg felhívni a modern ukrán kultúrára, a kézművességre és a hagyományokra. A darabok színét az ország tájai ihletik. A Th e Coat már felkeltette az ukrán first lady, Olena Zelenszka figyelmét, de felkarolta a márkát Maye Musk, Rita Ora vagy Beyoncé is.

Ukrainian Folk Fantasy Olha Navrocha 

„Könyvet írok, világokat teremtek mesterséges intelligenciával” – áll a korábban divattervezőként is dolgozó író-rendező-fotós Instagram-profilján. Az AI segítségével létrehozott digitális alkotásain ősi ukrán kulturális szimbólumokat, ruhákat, ékszereket, hímzéseket értelmez újra, ahogy az album szerzői fogalmaznak, feltalálva ezzel az ukrán népi fantázia művészetét. Munkái számos művészt és tervezőt megihlettek Ukrajna határain belül és kívül egyaránt.

Rózsaszín álmok, sötét idők – Polina Kuznyecova 

A művészetet erős eszköznek tartja, amely segít az érzéseit festmények formájában megjeleníteni. A munkáját annak akarja szentelni, hogy megakadályozza a háború megismétlődését. Számos műfajban alkot, több sorozaton is dolgozik párhuzamosan, képeit világszerte keresik. Az oldalunkon látható a Dreams-szériából való, amelyet 2019-ben kezdett el. A festményeket összefogó elem az álmainkat jelképező rózsaszín textildarab. A háború kitörése után a rózsaszínt egy fekete anyag fedte el a sorozat képein.

Összeállította: Csukt László, Mario Cossu Fotó: Olga Navtorska, Polina Kuznetsova, The Coat

A teljes cikket és még több tervezőt találsz a friss Marie Claire-ben!