Ryan Gosling: „Világéletemben volt kaszkadőröm”

2024. május 12.
Tavalyi sikerfilmje, a Barbie megtanította nekünk, hogy minden Barbie mögött áll egy Ken, új mozijával pedig arra a hollywoodi problémára próbál rávilágítani, hogy a kaszkadőrök a filmsztárok árnyékában élnek. A Golden Globe-díjas kanadai színésszel a szenzációs Oscar-fellépéséről, A kaszkadőr forgatásáról és franciául értő kutyákról beszélgettünk.
Ryan Gosling kaszkadőr

A tavasz egyik legjobban várt produkciója, A kaszkadőr május 2-án kerül a magyar mozikba. A David Leitch (John Wick, A gyilkos járat) rendezte film a nyolcvanas évek azonos című, Lee Majors főszereplésével készült sorozatán alapul. Az akció-vígjáték egy, az élet (és a szakmája) által megedzett kaszkadőr, Colt Seavers (Ryan Gosling) történetét mutatja be, aki, bár egy éve otthagyta már a szakmát, visszatér a terepre, amikor egy készülő film sztárja hirtelen, nyom nélkül eltűnik. Ahogy a kámforrá vált színész körüli rejtély egyre mélyül, Colt Seavers olyan forró helyzetben találja magát, amely bármely kaszkadőrmutatványnál veszélyesebbnek bizonyul. A kaszkadőr exbarátnőjét Emily Blunt játssza, de Aaron Taylor-Johnson, Winston Duke, Hannah Waddingham, Stephanie Hsu és Teresa Palmer szintén feltűnnek a vásznon. Ryan Gosling egyenesen az Oscarról érkezett interjúnk helyszínére, a texasi Austinba, ahol a SXSW fesztiválon debütált filmje. A 96. Oscar-gála színpadán jót viccelődött Emily Blunttal a Barbenheimer-őrületen, a színész pedig mindenki szívét elrabolta az I’m just Ken előadásával.

Hadd kezdjem azzal, Ryan, hogy mennyire fenomenális voltál az Oscar-gálán!

Nos, mit is mondhatnék? Valahogy le kellett zárnunk a Barbie-korszakot. Egyetlen utolsó dalra maradt már csak idő, és azt egy olyan magaslaton akartam befejezni, hogy abba még a hangom is belebicsaklott.

Láttad a reakciókat a közösségi médiában?

Igen. Végtelenül boldog vagyok, hogy mindenki ilyen jól érezte magát.

Hogyan állt össze az előadás?

Elég gyorsan történt minden, de azért volt elég időnk felkészülni. Szeretném külön megköszönni Slash és a többi Ken közreműködését. Egyszerűen lenyűgöző volt, ahogy végül minden a helyére került, és ahogy az Akadémia támogatott minket a víziónk megvalósításában.

Show-biznisz a javából!

Ugye eleve arra kértek, hogy dobjam fel egy kicsit a bulit, és történetesen épp nálam volt a csapatáskám. Szóval úgy voltam vele, hogy nyomjuk, ha már itt vagyunk, ezt a kört én állom! (Nevet.)

Mit szóltak hozzá a lányaid és a feleséged, Eva Mendes?

Nagyon örültem, mert el tudtak jönni a kosztümös főpróbára. Beültek az első sorba, végig onnan szurkoltak nekem, utólag pedig még egy-két tanáccsal is elláttak. Remek tanácsokkal, ami azt illeti!

Az idei Oscarra a szüleiddel és a nővéreddel érkeztél. Volt valami őrületes sztártalálkozásuk?

Nem, semmi őrületes találkozás nem történt. De az a nap már önmagában is tiszta elmebaj volt!

A gálán ráadásul az Emily Blunt és közted lévő kémiából is kaphattunk egy kis ízelítőt. Maradt még belőle A kaszkadőrre is?

Alig várom, hogy a közönség is láthassa azt a filmet! Remek volt rajta dolgozni. Végig a nézőkre gondoltunk, próbáltuk kitalálni, hogy vajon mit szeretnének majd látni, mi az, amit már ismernek korábbról, és mivel tudnánk feldobni az egészet. Minden egyes nap ezen törtük a fejünket. Szóval tényleg nagyszerű lesz végre találkozni a közönséggel, és legelső alkalommal megmutatni nekik ezt a vígjátékot.

Kellett dolgoznotok a kettőtök közötti dinamikán?

Emily összhangba tudna kerülni egy szemeteszsákkal is! És ebbe a filmbe is hozta magával ezt a nyers varázsát, hogy úgy mondjam (szóvicc Blunt vezetéknevével, amelynek egyik jelentése nyersen őszinte – a szerk.). Muszáj is volt, hiszen ez volt a legfontosabb összetevőnk.

Úgy tudom, a te ötleted volt, hogy szerelmi szál is megjelenjen a történetben. Igaz ez?

Egyszerűen csak óriási hatással volt rám David (Leitch, a rendező) és Kelly (McCormick producer, David Leitch felesége) szerelmének története. Együtt készítik a filmjeiket, és közben az egész stábot, a színészeiket családtagként kezelik. Gyönyörű nézni azt, ahogy ilyen remekül együtt dolgoznak. Szóval adott volt kettejük sztorija – innen pedig nem volt nehéz építkezni.

Mi fogott meg ebben a produkcióban?

Abszolút felcsigázott, hogy részese lehetek egy olyan filmnek, amely a kaszkadőrszakma előtt tiszteleg. Lehetetlen volna teljes hitelességgel bemutatni, mennyire fontos a kaszkadőrök munkája, de mivel David Leitch maga is kaszkadőrként kezdte, valamennyire remélhetőleg sikerült közel kerülni az igazsághoz. Én Az ifjú Herkules kalandjai című akció-kalandsorozattal indítottam a pályámat, úgyhogy szinte egész életemben volt kaszkadőröm. De az mindig is furcsa dinamikának tűnt nekem, hogy a kaszkadőrök odajönnek, megcsinálják a film legmenőbb jeleneteit, aztán le is lépnek, visszavonulnak az árnyékvilágba, a színészek meg úgy tesznek, mintha ők mutatványoztak volna éppen. Nincs jól ez így, ideje lenne felismernünk, hogy a múlt évszázadban bizony a kaszkadőrök tették igazán nagy sztárrá a filmszínészeket.

Fotó: Austin Hargrave – Universal Pictures Szöveg: Lucy Allen – The Interview People Magyar szöveg: Galambosi Eszter 

A teljes interjút elolvashatod a Marie Claire 2024/3-as lapszámában!