Zöld fókusz – az ökotudatos magyar könyvkiadó

2024. június 15.
A Gingko Kiadó a zöld elköteleződésével egyedi a magyar könyvpiacon. „Célunk az, hogy könyveinken keresztül újra harmóniába kerülhessünk a természettel, és ezáltal önmagukkal is” – áll a honlapon. Az ökológiai tudatossághoz a magánéletükben is ragaszkodó alapítókkal beszélgettünk, akik elmondták azt is, hogy melyik könyvet szeretik leginkább a saját kínálatukban.

Rohánszky-Nagy Réka és Zombori Andrea közös könyvkiadót alapított, amelynek a fő profilja a környezettudatosság és fenntarthatóság. „Igaz, hogy Andival nem is ismertük egymást korábban, de most már annál inkább” – nevet Réka, akinek régi álma volt egy kiadó létrehozása. Andrea szerint a tőkén túl leginkább bátorságra volt szükség, hogy belevágjanak egy ilyen vállalkozásba. A szakmai alapot az alapítók háttere adja, Andrea tizenöt évig dolgozott egy nagy kiadóban felelős szerkesztőként, Réka az üzleti világból jön, most fordít, szerkeszt és a kiadó közösségimédia-felületeit is viszi. Andrea elmondja, hogy mindent ketten csinálnak, a kiadó harmadik tulajdonosa pedig, bár nem operatív résztvevő a kiadó életében, hasznos tanácsokat ad nyomdai ügyekben, mert korábban egy nagy nyomda vezérigazgatója volt.

„Én az elmúlt tizenöt évet különböző vállalkozások vezetésével, illetve marketingkommunikációs munkákkal töltöttem – folytatja Réka, – de a végzettségem szerint pszichológus vagyok. Ez előny, mivel így ketten tényleg sokféle képességet tudunk felsorakoztatni. Ebben a szakmában fontos a személyes rálátás, az érzékenység, hogy megtaláljuk a megfelelő könyveket és megszólítsuk azt a közösséget, amely fogékony lesz a kiadványokra. Mostanra már huszonhat címünk van, ami három év alatt egy kis kiadó életében nagy szám.”

A Gingko jelenleg kézműves kiadó, vezetői azt remélik, hogy a szerzők, a tördelők, a korrektorok is azt mondanák, jófajta műhelymunka folyik náluk. Igyekeznek úgy összeállítani a könyveket, hogy a folyamatban résztvevők jól érezzék magukat, és együtt örülhessenek egy-egy új kötet megszületésének. Andrea és Réka jól kiegészítik egymást: „Andi inkább kora reggel tud intenzíven dolgozni, én inkább késő este, jól össze tudjuk hangolni és át tudjuk egymásnak adni a feladatokat.” „Ha saját vállalkozásod van, az 24/7-es munka – fűzi hozzá Andrea, – ám a rugalmasság lehetősége, az, hogy mi alakítjuk a napjainkat, hatalmas előny. Persze a családdal így sem egyszerű összeegyeztetni, de az másoknak sem könnyű.”

A zöld fókusz egyfajta belső igényként jelentkezett és mindkettőjük életében jelen volt már a kiadó megalapítása előtt. „Magánemberként is fontosnak tartom az egyensúlyra való törekvést, márpedig a belső harmónia nem valósulhat meg a környezettel való összhang nélkül – vallja Réka. – Én 2020-ban a belvárosból vidékre költöztem a családommal, azóta még inkább megélem, megéljük azt a sok jót, amit a természet közelsége biztosít.” „A saját életünkben is a fenntarthatóságra törekszünk, követjük azokat az elveket, amelyeket hirdetünk – veszi át a szót Andrea. – A kertjeinket mindketten permakultúrás szemlélettel gondozzuk, és az utazásaink megtervezésénél is igyekszünk ökologikus megoldásokat előnyben részesíteni.”

„A kiadónál pedig alap az ökológai szempontok figyelembe vétele – fejti ki Andrea. – Home office-ból dolgozunk, belföldi nyomdákkal működünk együtt, kiválasztásuknál szempont, hogy ne legyenek túl messze, mert a szállítást is igyekszünk optimalizálni. Kínában talán olcsóbban lehetne nyomtatni, de úgy drasztikusan megnőne a kiadványaink karbonlábnyoma. Törekszünk a papírmentes iroda kialakítására, ami nagy dolog, mert a korábbi munkahelyemen – a munka természetéből adódóan – rengeteget nyomtattunk. Ma már nem nyomtatjuk ki a kéziratokat, mindent elektronikusan kommunikálunk. Nem gyártunk a raktárnak, próbáljuk felmérni az igényeket, és csak annyi könyvet nyomtatni, amennyi belátható időn belül az olvasókhoz kerülhet. Igaz, emiatt a nyomdaköltség magasabb, de inkább ezt vállaljuk, minthogy hegyekben álljanak a könyvek. Az újrahasznosított papírnak magasabb az ára, de mindig mérlegeljük a lehetőségeket, és ha belefér a költségvetésbe, akkor azt választjuk. Az e-könyv-olvasás még mindig gyerekcipőben jár itthon, és azért annak az ökolábnyoma sem elhanyagolható.”

A teljes cikket megtalálod a Marie Claire 2024/4-es lapszámában!