Vasárnap délután a Fortepannál

2024. szeptember 14.
A magával ragadó otthon berendezésének minden elemében és ötletében ráismerni az új tulajdonosok ízlésére, miközben nem változtattak a házuk – egy barokk lakóépület – eredeti stílusán sem. Kőszegi kirándulás fotógalériával, becsületkasszával és bújócskázással.

Franciskáék ma délután indulnak haza a gyerekekkel, de dél körül jön Marci, meg a kisfia és a kislánya. A hétvégén pedig egy másik család is itt alszik majd egy-két éjszakát. A Fortepan privát fotóarchívum alapító-szerkesztője, Tamási Miklós és felesége, Kocsis Mónika próbálják összerakni az egyik utolsó nyári hét programját a kőszegi otthonuk konyhájában. Bár Budapesten élnek, a nyári hónapokat igyekeznek Kőszegen tölteni: néhány éve vettek egy házat a belvárosban, mert elmondásuk szerint beleszeretni az épületbe, az elhelyezkedésébe, a városba egy pillanat műve volt. „Hogy miért veszünk ötszobás házat nyaralónak? Hogy megosszuk a rokonainkkal, a barátainkkal, és velük tölthessük a nyarat” – magyarázza Miklós, miközben a kislányuk, Zsófi két iskolatársával átviharzik a konyhán – ők is épp itt nyaralnak…

Ahhoz sajnos nincs elég hely az oldalainkon, hogy mind a kettejük, mind a kőszegi ház történetét olyan alapossággal meséljük el, ahogy azt megérdemelnék, de arra biztatjuk az olvasóinkat, hogy látogassanak el a Táblaház utca 9.-be, ahol könnyen megeshet, hogy a boltíves kapu alatt összefutnak a tulajdonosokkal, és alkalmuk nyílik velük egy beszélgetésre. A látogatás pedig azért lehetséges, mert nyár közepén fotógaléria nyílt a ház földszintjén. A Fortepan digitális fotóarchívum anyagából már számtalan kiállítás válogatott, de a kőszegi a Fortepan első saját galériája. Ahogy a képek is szabadon letölthetők az archívum oldaláról, úgy itt, a teremőr nélkül működő galériába is szabad a bejárás. A lakásba vezető lépcsőn már nem tudnak felmenni a látogatók, de a Marie Claire-nek a család szívesen megmutatta az otthonát.

„Egy ideje keresgéltünk már egy olyan házat, ahol a család kellemesen eltöltheti a nyarakat, ahol jól érezzük magunkat, mert közel van a természet, de akad kulturális látnivaló is, és esetleg a Fortepan is megjelenhet valamiképp… – folytatja Miklós. – Ezt a helyet több városban is el tudtuk volna képzelni, de amikor ide megérkeztünk, rögtön éreztük, hogy ez az igazi. A helyiek ráadásul nyitottan álltak a galéria ötletéhez is, sok segítséget kaptunk.” Az egyemeletes lakóház történetét több száz évig vissza tudják vezetni a helytörténészek, a galéria néhány helyisége például a 16. században épülhetett. Jelenlegi tulajdonosai 2020-ban vásárolták meg a romos műemléket, és éveken át tartó felújítás eredménye, hogy mára újra megelevenedett és lakható.

Képkockák offline és online

• A Fortepan Fotógaléria (Kőszeg, Táblaház utca 9.) szeptember 29-ig tart nyitva, mindennap 10 és 19 óra között. Nyaranként egy-egy szerzői vagy tematikus kiállítást terveznek: fortepan.hu  • Az archívum képanyagából és újságírók kutatásaiból születő cikkeket pedig a minden pénteken frissülő Heti Fortepan blogbejegyzéseiben olvashatjuk: hetifortepan.capacenter.hu

Fotó: Lisztes Edina

A teljes cikket megtalálod a Marie Claire 2024/5-ös lapszámában!