Balaton-kvíz: északi vagy déli parton vannak a települések?

2024. március 22.
Mindenkinek van legalább egy szép emléke, ami a Balatonhoz kapcsolódik. Rengeteg lehetőség van a Balaton partján nyaralni. De vajon tudjuk, hogy egy-egy város vagy falu a tó melyik partján terül el? Hány helyes válaszunk lesz a Balaton-kvízben?
Balaton kvíz
  • Izgalmas kirándulást tehetünk a Balaton körül a legújabb kvízzel!
  • Vajon tudjuk, hogy az északi vagy déli parton vannak-e a Balaton-kvíz kérdéseiben szereplő települések?
  • Hány kérdésre tudtunk jól válaszolni a Balaton-kvízben?

Mindenkinek van egy olyan település a Balatonnál, ami igazán közel áll a szívéhez. Ott táborozott iskolás korában, első szerelem, családi nyaralások. A Balaton-kvízből most kiderül, vajon ezen túl mennyire ismerjük a Balaton környéki településeket. Tudjuk, hogy az északi vagy a déli parton fekszenek?

Ezeket biztosan nem tudtad a Balatonról

Bár mindannyian nyaraltunk már a Balatonnál, mégis rengeteg olyan dolog van a tóval kapcsolatban, ami nem annyira köztudott. Mutatunk néhány izgalmas adatot a Balatonról!

  1. A Balaton vize nagyjából kétévente kicserélődik. Az iszapos meder miatt sokan nem hiszik, hogy a víz minősége kiváló, pedig Európa egyik legtisztább víztükrével a Balaton büszkélkedhet.
  2. Legmélyebb pontján 12,5 méteres a Balaton, ez a Tihanyi kútnál található. A déli parton viszont sokkal sekélyebb a víz, itt több száz métert kell gyalogolnunk a mélyvízig.
  3. A Balaton környékén 179 település található, az összlakosság azonban csupán 155 ezer fő. A nyári hónapokban viszont kétszer ennyi ember is tartózkodik egyszerre a tó környéki városokban és falvakban.
  4. Nagyjából 2000 a napos órák száma a Balatonnál, ami annyi, mint a francia Riviérán.
  5. A tó és környéke a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Ezt 1997-ben alapították. A Tihanyi-félsziget is ide tartozik. Ez volt Magyarország első tájvédelmi körzete 1952-ben.

Töltsük ki a Balaton kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a Balaton-kvízzel! Tíz kérdésre kell válaszolnunk a Balaton környéki településekkel kapcsolatban. Meg tudjuk mondani, hogy az északi vagy a déli parton találhatók-e? Hány helyes válaszunk lesz a Balaton-kvízben?

A Balaton északi vagy déli partján van a település?

Balaton kvíz

Azt talán mindenki tudja, hogy Siófok a Balaton déli partján van. De vajon a többi Balaton-parti településről eltaláljuk-e, a Magyar Tenger melyik partján fekszik?

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás, Unsplash, Getty Images