Hozzávalók (10–12 adaghoz):
A fordított díszítéshez
40 ml Campari
2 ek. víz
3 ek. cukor
2 narancs, vékonyra szeletelve
A tésztához
80 g olvasztott vaj, plusz egy kevés a kenéshez
160 ml joghurt, plusz egy kevés a tálaláshoz (opcionális)
120 ml enyhe ízű, könnyű olívaolaj
3 tojás, enyhén felverve
80 ml Campari
2 kis narancs és 1 kis citrom reszelt héja és leve (összesen kb. 100 ml lé)
300 g cukor
225 g finomliszt
1 ek. sütőpor
nagy csipetnyi só
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 23 cm-es tortaformát kikenünk vajjal, és kibéleljük sütőpapírral. A díszítéshez a Camparit, a vizet és a cukrot nagy lábasba tesszük, és felforraljuk. 2 percig hagyjuk gyöngyözve forrni, majd lejjebb vesszük a lángot.
A narancsszeleteket óvatosan a szirupba tesszük, az alján egy rétegben elterítjük, hogy egyenletesen párolódjanak, majd sütőpapírból méretre vágott papírkoronggal lefedjük. Lassú tűzön 8–10 percig főzzük, ügyelve arra, hogy a cukor ne üljön ki a lábas szélére, amíg a narancsok megpuhulnak és teljesen rózsaszínűek lesznek. Ezután levesszük a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk.
A narancsszeleteket elrendezzük az előkészített forma aljában, óvatosan ráöntjük a lábasban levő szirupot, majd félretesszük. A tortához keverőtálban összekeverjük a vajat, a joghurtot, az olívaolajat, a tojásokat, a Camparit, valamint a narancsok és a citrom héját és levét. Hozzáadjuk a cukrot, és simára keverjük. Hozzákeverjük a lisztet, a sütőport és a sót, és simára keverjük (elég folyós lesz). A tésztát óvatosan az előkészített formába öntjük, ügyelve arra, hogy a narancsszeletek ne mozduljanak el.
50–60 percig sütjük, és közben pálcikával vagy spagettiszállal ellenőrizzük, hogy megsült-e. Hagyjuk teljesen kihűlni. Óvatosan tányérra fordítjuk, és ha szeretnénk, extra joghurttal tálaljuk.
A La Vita e Dolce a Booklab gondozásában jelent meg.