Ezekre használhatjuk a narancshéjat!

2019. november 19.
Ahogy a hazai gyümölcsök közül lassacskán csak alma és körte marad a zöldségesek rekeszeiben, ezzel párhuzamosan beindul a narancsszezon. A hámozás után azonban ne dobjuk ki automatikusan a héjat, hiszen ezerféle módon hasznosíthatjuk a lekvártól az illatosítón át a konyhai spray-ig.

Számos helyen olvashattuk, láthattuk már, hogy döbbenetesen sok élelmiszert pazarlunk el. Nem kivétel ez alól például a gyümölcsök héja sem, melyre általában hulladékként tekintünk, pedig a narancs héját ezerféleképpen hasznosíthatjuk újra. A lényeg, hogy próbáljunk kezeletlen héjú gyümölcsöt vásárolni, ami nem nagy ördöngösség, a legtöbb nagy szupermarketlánc is kínál már bionarancsot.

Narancshéj a háztartásban
A narancs héját többféle módon felhasználhatjuk a konyhánkban, mint ahány ujjunkon meg tudnánk számolni. A maradék narancsot felkarikázva megszáríthatjuk és illatosítóként potpouriban használhatjuk, de füzért is készíthetünk belőle. Ánizzsal és fahéjjal párosítva isteni ünnepi illatot varázsol a lakásba.


Ha organikus narancsot vásároltunk, a héjból aromás illatú teát készíthetünk. Tegyük a héjat forrásban lévő vízbe édes illatú fűszerekkel, például rozmaringgal, és 10-15 perc főzés után már kortyolgathatjuk is egy jó könyv mellett. De hatásos antibakteriális konyhai spray-hez is felhasználhatjuk a narancshéjat. Négy narancs héját aprítsuk fel, tegyük egy tálba, majd öntsünk rá 350 ml forrásban lévő vizet. Ha kihűlt, adjunk hozzá 350 ml almaecetet. Töltsük nagy befőttesüvegbe a főzetet, és hagyjuk állni egy hétig. Ezután fújókás flakonba töltve illatos és hatásos általános tisztítószert kapunk. Arra kell csak ügyelni, hogy kő, márvány és viaszos felületen inkább ne használjuk.

Isteni narancslekvár maradékokból
Bármilyen narancs- vagy citromhéj működik az alábbi receptben – hűtőben gyűjtögethetjük a héjakat, míg elegendő nem lesz egy adag dzsemhez. Csupán egy órás munkával egész évre elegendő lekvárt készíthetünk a héjakból, amit amúgy kidobtunk volna. A recept sem bonyolult: 600 ml lekvárhoz nem kell más, csupán 350 gramm kezeletlen narancshéj és 350 gramm finomítatlan nádcukor. Vágjuk fel a narancshéjat 3-5 mm-es csíkokra, majd tegyük egy nagy lábosba. Öntsünk rá 900 ml vizet és forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük le a hőfokot közepes erősségűre, és hagyjuk gyöngyözni 30 percig. Ezután adjuk hozzá a cukrot, és főzzük további 30 percig. Időnként keverjük meg, míg el nem kezd sűrűsödni. Hogy meggyőződjünk róla, megfőtt-e a lekvár, tegyünk egy teáskanálnyit belőle hideg tányérra és várjunk egy-két percet. Húzzunk egy csíkot a lekvárba az ujjunkkal a tányéron, és ha megmarad az ujjunk nyoma, a dzsem elkészült. Ha még folyós, forraljuk további tíz percig, majd nézzük meg ismét, elég sűrű-e. Csíramentesített üvegekbe töltsük a lekvárt, majd tegyük dunsztba, mielőtt a kamránkba kerülne.

Fotó: Unsplash