Podcast: Bovaryné – Molière 400 és még nem húzták le számára a Redőnyt

2022. április 06.
Bovaryné Molière utóéletére kíváncsi. A 400 éve született, francia színpadi szerző hogyan inspirálhat egy magyar kortárs drámaírót? Erről beszélgettünk Maros András íróval, akinek legújabb, Redőny című darabját Ujj Mészáros Károly rendezésében nemrég mutatták be.

Bár Franciaországban egész évben tévében, rádióban, színházban, múzeumokban emlékeznek a gallok talán leghíresebb színházcsinálójára, Budapesten is be lehet kapcsolódni a francia szellemiségű Molière ünneplésbe. A párizsi Comédie Française idén úgy tiszteleg talán legillusztrisabb szerzője előtt, hogy 2022 első felében csak Molière darabjait játsszák. Ezek közül párat pedig a pesti Uránia moziban meg is nézhetünk. Elképesztő látni, hogy „Molière Háza” és népe hogyan emlékezik a mesterre. Az eredetileg Jean-Baptiste Poquelin néven született zseni műveiből A képzelt beteg, a TartuffeA fösvény és Az úrhatnám polgár világszerte látható lesz egyes mozikban. Az Urániában ez a válogatás egy ötödik darabbal, a Comédie Française 2016-ban rögzített Mizantróp-előadásával is kiegészül. A programsorozat együttműködő partnere a Francia Intézet.

Maros András Redőny című darabját április 11-én és 26-án lehet megnézni a Hatszín Teátrumban, április 29-én pedig az Óbudai Kulturális Központban. A Comédie Française Tartuffe előadását április 7-én, A mizantrópot pedig május 5-én vetíti az Uránia Mozi Budapesten.

A podcast végén pedig Bovaryné szokás szerint elmereng, és egy idézettel búcsúzik tőlünk. Természetesen az idén 400 éves Molière-től választott egy sort: „A tettek mutatják meg igazi valónkat.”

Hallgassátok meg Szederkényi Olga kulturális hangjátékát!

Fotó: Charles Antoine Coypel,  Réczey Zoltán, Szilágyi Stefi