Jégbe zárt tavasz

2015. február 10.
Biztosan sokan kívánták már, hogy örökké gyönyörködhessenek egy színes virágcsokorban, anélkül, hogy egy nap végig kellene nézni annak szomorú hervadását. Egy japán botanikus és művész, Azuma Makoto megtalálta a módját, hogyan őrizze meg a csodás növényeket az örökkévalóságnak.

Nincs is jobb annál, mint mikor a lakást a mesterséges illatosítók helyett valódi könnyű virágillat lengi be. Azonban a gondosan összeállított csokrok gyakran fájóan rövid ideig maradhatnak az ebédlőasztal díszei, és előbb vagy utóbb csodás illat helyett csak hervadt szirmokkal borítják be a lakást. Ráadásul többnyire az igazán gyönyörű, egzotikus fajták igénylik a legtöbb, legspeciálisabb törődést, így ezeknek van a legnagyobb esélye arra, hogy hamar szomorú véget érjenek egy átlagos háztartásban.

Azuma Makoto, japán botanikus és művész úgy döntött, szembeszáll az elmúlással, és sikerült is neki a dolog. Egy különleges, extravagáns kertészeti formát fejlesztett ki, azaz hatalmas, nehéz jégtömbökben konzerválta a pompás növényeket.

Ez egyébként nem az első alkalom, hogy Makoto ilyen extrém húzással rukkolt elő a kertészet békés világában: korábbi, Exobiotanica névre keresztelt projektjében bonsai fát küldött a sztratoszférába. A mostani, Iced Flowers című projekt többek között erre az esetre is visszautal. Míg ott is erősen kihangsúlyozott keretbe helyezte a növényeket, itt a jégtömb adja meg a műalkotás keretét, – amit a művész gyakran használ munkáiban – de ez jelöli az emberkéz alkotta tárgyak korlátait is.

Makoto azt is elárulta, hogy virágokat jégbe zárni nem is olyan nagy ördöngősség. Nem kell hozzá más, csak növények és víz, na meg persze egy ipari méretű jégkockatartó. Külön érdekesség, hogy a növényeket nem szárított formában helyezte a tartályba, hanem élve, így ezek a jégtömbök tényleg virágzó, életerőtől dúzzadó virágokat rejtenek.