Kincsek a mesék világából

2013. október 10.
Michal Negrin 1988-ban alkototta meg különleges és misztikus világát, melyben a főszerepet a legfőbb inspiráció, az élet játssza, valódi álomvilággal fűszerezve. Legújabb kollekciójának bemutatója alkalmából beszélgettünk vele.

Ruhái és ékszerei igazán egyedi ízlésvilágot tükröznek. Mi inspirálja tervezés közben?

Különböző történelmi korok hatnak rám: a viktoriánus korszakot ugyanúgy kedvelem, mint a húszas évek stílusát, a lényeg, hogy megragadjon valami momentum vagy stílus abból a korszakból. Mindig is vonzott, a szépség, a tervezés során is azokat a stíluselemeket veszem át, melyekhez kapcsolódni tudok, és ezekből kreálom a saját stílusvilágomat, mely folyamatosan változik, akárcsak én. Fontos számomra, hogy új érdeklődést, tartalmat, anyagot és grafikát adjak hozzá. A vintage-inspirálta terveim például arról ismertek, hogy modern technikával érek el olyan hatást, amitől a ruha úgy tűnik, mintha az eredet korból származna. Inspirációt merítek továbbá a régi Pop-up képeslapokból, csipkékből, és az anyagból is. Mindemellett sokat utazom, és magából világból, az emberekből is merítek ihletet.

Milyennek látja a nőt, aki Michal Negrin ruhát visel?

Sok ruhadarabom a nők bármely korosztályának megfelel. Látok fiatal lányokat, akik az első Michal Negrin ruháikat veszik meg, de vannak olyan törzsvásárlóim is, akik huszonöt éve követnek már. Ők mindannyian erős nők, akik nem félnek kipróbálni vagy megérezni az elegáns szépséget. A legnagyobb örömet mégis akkor érzem, mikor az utazásaim során különböző helyekről származó nőkkel – például Japánból, Oroszországból, vagy az Egyesült Államokból- találkozom.  Ilyenkor ugyanaz az érzés fog el, mint amikor az alkotásaimat készítem: egy jól eső izgalom.

Milyen anyagokkal dolgozik legszívesebben?

Szeretek olyan anyagokat használni, amelyek nem teljesen elterjedtek. Amikor elkezdtem a tervezést, a névjegykártyámon az állt, hogy Michal Negrin csipketervezés. Ezzel foglalkoztam legelőször. A csipketervezés egy csipke alappal történik, amelyre különböző elemeket varrnak tűvel és cérnával. Gyönyörű anyag, ma sem váltam meg tőle. A sikert az ékszerek hozták meg, főként ezekről ismernek Izrael és világszerte. Ma is ez a cég fő profilja. Közülük néhány nagyon bonyolult, számos elemből álló, – fém, csipke, kristály, matrica – darab, melyek együtt alkotják az adott ékszer egyedi történetét.

Hogyan képzeljük el egy napját?

Reggel az üzembe érve az első dolgom, hogy körbemegyek a részlegeken. Szeretem látni az új fejlesztéseket, eseményeket és aktív vezető részt vállalok a folyamatokban. Ilyenkor úgy érzem kicsit magam, mintha karmester lennék egy zenekarban. Ezután leülök a tervezőkkel és átbeszéljük az aktuális dolgokat. Mivel állandóan új ötleteken és terveken töröm a fejem, – az ágyam mellett is egy jegyzetfüzetet tartok, hogy azonnal felírhassam az ötleteimet-, ezért néha nehéz azt elfogadnom, hogy a gondolataim sebessége nincs összhangban az elemek legyártásának folyamatával. De a legvégén, amikor megvan a késztermék, és látom a munkám gyümölcsét nagyon boldog és elégedett vagyok. A férjem Meir, és a lányom, Jasmine is nagy részt vesz ki a cég életéből. Nagy boldogságot ad, hogy a munkámat, a legnagyobb szenvedélyemet, a családommal együtt végezhetem. A legnagyobb hobbim is ez, de emellett szeretem a zenét, a bolhapiacokat, a régi képeslapokat, van egy dédelgetett babagyűjteményem is, melynek minden darabja különleges. Az otthonunk mindig nyitva a barátok előtt, és szeretek kis összejöveteleket tartani és együtt lenni a családdal.

Mit jelent Önnek a stílus?

A stílus az én véleményem szerint örömöt, boldogságot és színeket közvetít. Fontos számomra, hogy egyedi legyen, nem olyan, amit mindenhol látsz és nem befolyásolják a trendek. Érezzük jól magunkat a bőrünkben és mutassuk meg ki vagyunk igazából. Mindig a teremtés vágyából cselekedjünk, eredetit hozzunk létre és keltsük fel az érdeklődést. Az élet nehézségeit pedig tekintsük kihívásnak.

A Michal Negrin márka 2012 óta van Magyarországon. Mit gondol a magyar nőkről?

Tetszik a hitelességük. A magyar nők erősek, elegánsak, nemesek, és nem a megszokott, hagyományos szépségek. Úgy öltözködnek, viselkednek vagy épp sétálnak az utcán, mint az igazi nő.

Melyik hírességet öltöztetné szívesen?

Meryl Streepet. Csodálom mindenféle szempontból, mert egyformán gyönyörű a megjelenése és a személyisége is. Azoknak a nőknek lehetne a példaképe, akiket a világban szeretnék látni: nem fél az álmait megvalósítani, erős és független, ezzel együtt mégis lágy és nőies.

További információt a tervező kollekcióiról itt és itt találsz!