Ma van a lányok világnapja

2013. október 11.
Október 11-e az ENSZ naptárában a Lányok Nemzetközi Világnapja. Az idei világnapon a lánygyerekek képzésének jelentőségére fókuszálnak.

Az október 11-i ENSZ-világnap a lánygyerekek jogaira hívja fel a figyelmet, idén azon belül is kimondottan az oktatáshoz való jogra. A világnapra pont azért volt szükség, mert az ENSZ adatai szerint a fejlődő világ sok országában a lánygyerekeknek vannak a legrosszabb esélyeik a teljes életre – hamar férjhez adják őket, fizikai munkára kényszerítik őket és nagyon korán abbahagyják a tanulást. Az oktatás pedig kulcsfontosságú az életükben, különösen a középfokú oktatás, ha sikerül minél tovább tanulniuk, azzal változást generálhatnak nem csak a saját életükben, hanem teljes közösségekében – áll az ENSZ weboldalán.

Az idei világnapon az ENSZ az új technológiák kihasználására, az innovatív együttműködések megteremtésére, a közösségek aktivizálására hívja fel a figyelmet. Az állami-, civil- vagy akár a privát-szektorból is indulhatnak olyan kezdeményezések, amelyek segíthetik a lányok oktatásának ügyét, erre néhány példát is hoznak. Ha javul a tömegközlekedés, a fiatalok nagyobb eséllyel jutnak el iskolába, vagy ha a bankok és az iskolák speciális együttműködést kötnek, garantálható, hogy a tanárnők megkapják a fizetésüket, a diáklányok pedig az ösztöndíjukat.

Céges mentorprogramok segítségével a lányok megszerezhetnék azokat a képességeket, amelyekre a munka világában van szükségük, így könnyebb lenne a beilleszkedésük a munkahelyeken. Valamint ide sorolható az is, hogy a mobiltechnológiák elterjesztésével nagyobb esélyt kapnak az elhagyatott vidéken élők a tanulásra.

Az Oscar-jelölt rendező, Richard E. Robbins Girl Rising című filmje is arról szól, hogy az oktatás hogyan változtatja meg a lányok életét. A filmben többek között Meryl Streep, Anne Hathaway és Selena Gomez vállalt narrátori szerepet.