A mosogató diplomata

2013. november 15.
Eszményi férfinek látnak egy finn diplomatát a japán nők, miután elárulta, hogy felesége helyett otthon ő mosogat.

Valóságos médiasztár lett egy szürke követségi alkalmazottból Tokióban. A harminchat éves Mikko Koivumaát, aki 2010-től a tokiói finn nagykövetség kulturális tanácsosa, újságok szólaltatják meg, tévéstúdiókba hívják vitázni, nőszervezetek pedig előadónak. Egy televízióinterjúval kezdődött minden: elmesélte, hogy munka után, amikor hazamegy, fölgyűri az ingujját és nekiáll vacsorát főzni, mosogatni, és ő veti meg az ágyat is. Arról is beszélt, hogy ha eldugul a lefolyó vagy autót kell vezetni, akkor náluk azt inkább a felesége intézi, méghozzá önszántából, mert náluk egyszerűen így alakult a munkamegosztás. Mikkonak mindez tetszik, mert a így több időt tölthet két kisgyerekével.

A The Japan Times beszámolója szerint míg Finnországban semmi különös nincs abban, ha egy házaspár így él, addig a hagyományosan férfiközpontú japán társadalomban, ahol a férj otthon a tévénézésen és pihenésen kívül nemigen tesz mást, Mikko szavai forradalminak számítottak. Mikkót, aki amúgy politikatudományból diplomázott, nyelveket beszél, és a japán kultúra szerelmese, hamarosan az eszményi ferfiként ismerte a szigetország. Végül úgy döntött, hogy a családról, a gyereknevelésről, a finn hagyományokról, és az együttélésről alkotott gondolatait könyvben teszi közzé japánul és angolul. S talán hogy még tovább feszítse a húrt, a fejezeteket finom receptekkel színesítette…

A japánok ikumennek nevezik az ideális férfit, aki aktívan részt vesz a gyermekei nevelésében és a házimunkában. Mikko arról ír a könyvben, hogy Finnországban könnyebb ikumennek lenni, ott még az is elfogadott, hogy a férfi menjen gyereknevelési szabadságra. A kérdés korábban nemigen merült fel, de egyre fontosabb lett, ahogy mind több japán nő kezdett dolgozni. Ma már ikumen kormányprogram is van, amely a családfőket aktívabb otthoni részvételre hívja, a nőket pedig arra bíztatja, hogy az anyaság gyakorlása mellett ne mondjanak le sem a munkáról, sem a kedvteléseikről. A finn diplomata ugyanakkor azt is mondta a lapnak, hogy a parkban és játszótéren egyre több japán apukával találkozik, és ez azt jelenti, hogy a fiatal generáció fárfiai ráéreztek, milyen jó dolog is gyereket nevelni.