Sosem éltünk még ilyen jól

Számos adatot figyelembe véve, Földünk összességében virágzóbb, tisztább, békésebb és egészségesebb hely lett.

Sosem éltünk még ilyen jól

Allister Heath, a The Telegraph újságírója szerint ellentétben azzal, amit a környezetvédők és a globalizációellenes csoportok hangoztatnak, a világ jobb állapotban van, mint bármikor ezelőtt.

Az oslói Béke Kutató Intézet szerint a 21. század első évtizedében kevesebb fegyveres konfliktus és ezzel járó áldozat volt, mint bármikor a II. világháború óta. Az Uppsalai Egyetem adatbázisa szerint 2012-ben 32 fegyveres konfliktus zajlott a világban, öttel kevesebb, mint az előző évben. A rossz hír viszont az, hogy a szíriai konfliktus miatt az elmúlt évben ismét ugrásszerűen megnőtt a halálozások száma.

Hosszabb és egészségesebb életet élünk, mint őseink: az elmúlt tíz évben átlagosan 6 évvel nőtt az várható élettartam a világon. Köszönhető ez többek között a jó ütemben fejlődő orvostudománynak és az egészségesebb táplálkozásnak is.

Egyenlőbbek és okosabbak is lettünk: száz éve még csak a munkaerőpiac 15%-át adták a nők, ma már 40%-át. Az írástudatlanok aránya ötödére csökkent, sosem volt még ilyen elérhető mindenkinek a tanulás, mint manapság.

Jelentősen csökkent a légszennyezés miatti halálozások száma is: 1900-ban 550 emberből egy halt meg a légszennyezettség miatt. Mára ez a szám egy a 2500-ból.

Még mindig túl sok konfliktus van a világban, és még mindig fájdalmasan sok ember nem jut megfelelő napi ellátáshoz, de óriási fejlődésen mentünk keresztül az elmúlt pár évszázad során, és sokkal kevesebb nehézséggel kell megküzdenünk, mint felmenőinknek.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter

A gyerekeket is pluszkilókkal terheli a Covid-időszak covid

A gyerekeket is pluszkilókkal terheli a Covid-időszak