Sosem éltünk még ilyen jól

Számos adatot figyelembe véve, Földünk összességében virágzóbb, tisztább, békésebb és egészségesebb hely lett.

Allister Heath, a The Telegraph újságírója szerint ellentétben azzal, amit a környezetvédők és a globalizációellenes csoportok hangoztatnak, a világ jobb állapotban van, mint bármikor ezelőtt.

Az oslói Béke Kutató Intézet szerint a 21. század első évtizedében kevesebb fegyveres konfliktus és ezzel járó áldozat volt, mint bármikor a II. világháború óta. Az Uppsalai Egyetem adatbázisa szerint 2012-ben 32 fegyveres konfliktus zajlott a világban, öttel kevesebb, mint az előző évben. A rossz hír viszont az, hogy a szíriai konfliktus miatt az elmúlt évben ismét ugrásszerűen megnőtt a halálozások száma.

Hosszabb és egészségesebb életet élünk, mint őseink: az elmúlt tíz évben átlagosan 6 évvel nőtt az várható élettartam a világon. Köszönhető ez többek között a jó ütemben fejlődő orvostudománynak és az egészségesebb táplálkozásnak is.

Egyenlőbbek és okosabbak is lettünk: száz éve még csak a munkaerőpiac 15%-át adták a nők, ma már 40%-át. Az írástudatlanok aránya ötödére csökkent, sosem volt még ilyen elérhető mindenkinek a tanulás, mint manapság.

Jelentősen csökkent a légszennyezés miatti halálozások száma is: 1900-ban 550 emberből egy halt meg a légszennyezettség miatt. Mára ez a szám egy a 2500-ból.

Még mindig túl sok konfliktus van a világban, és még mindig fájdalmasan sok ember nem jut megfelelő napi ellátáshoz, de óriási fejlődésen mentünk keresztül az elmúlt pár évszázad során, és sokkal kevesebb nehézséggel kell megküzdenünk, mint felmenőinknek.