Egy listán Ferenc pápa és Angelina Jolie

2013. november 19.
A Forward Jewish Daily című lap idén is közzétette ötvenes listáját azokról a zsidó származású emberekről, akik idén a legfigyelemreméltóbb tetteket hajtották végre. A lista „plusz" kategóriájában azokat ismerik el, akik nem zsidók, mégis sokat köszönhet nekik a zsidó közösség. Idén a két „plusz" Ferenc pápa és Angelina Jolie.

Ferenc pápa határozottan felszólalt az antiszemitizmus ellen, tervbe vette a katolikus egyház holokausztarchívumának megnyitását, és kilátásba helyezett egy izraeli utat is, hogy előmozdítsa a katolikus egyház és a zsidóság kapcsolatának javítását. „Egyértelmű, hogy Ferenc pápának van a legnagyobb hatása arra, hogy a többség mit gondol a zsidó emberekről” – áll a Forward szerkesztőinek magyarázatában.

Angelina Jolie lett idén a másik jelentős személyiség a kategóriában – rá azért esett a választás, mert bátor döntést hozott, amikor mindkét mellét levetette egy genetikai vizsgálatot követően, amely arra engedett következtetni, hogy később nagyon nagy eséllyel fog mellrákot kapni. Ez a bizonyos genetikai eltérés, amelyet Jolie-nál kimutattak, különösen gyakran fordul elő askenázi zsidó nők körében.

A Forward 50-es listájának élén idén a következők állnak: Veronique Pozner, aki a hatéves kisfiát veszítette el egy lövöldözésben, és ezt követően fegyverviselés-ellenes aktivista lett, Edith Windsor, aki pert nyert azzal kapcsolatban, hogy elhunyt női élettársa után nem akarták megadni neki a más özvegyeknek egyébként járó adómentességet, Philip Roth író, Joseph Neubauer, aki kulcsfontosságú anyagi támogatója volt egy, az amerikai zsidókról szóló kutatásnak, valamint Sheryl Sandberg, a Facebook második embere, a nők érvényesülését segítő Dobd be magad! című könyv szerzője.